Site speed: Γιατί έχει σημασία η ταχύτητα του eshop και πώς επηρεάζει τις πωλήσεις

Posted at:

08 September, 2022

Reading time:

7 min read

Site speed: Γιατί έχει σημασία η ταχύτητ

Αν θέλετε να μάθετε πώς συνδέεται το site speed με τις πωλήσεις και τους πελάτες του eshop σας, είστε στο σωστό μέρος.

Η ταχύτητα ιστοσελίδας δεν είναι καινούργιο metric και οι online αγοραστές εδώ και αρκετό καιρό αποφασίζουν άμεσα για το αν θα αγοράσουν από ένα eshop ή όχι, βασισμένοι στην ταχύτητα και μόνο. Το site σας είναι η βιτρίνα του καταστήματός σας και οι επισκέπτες περιμένουν μια εξίσου γρήγορη και άμεση εμπειρία, όπως ακριβώς θα την είχαν και αυτοπροσώπως.

Το site speed είχε πάντα αντίκτυπο στο πόσο ένας πελάτης θα μείνει στο eshop σας, αν θα εμπιστευτεί, αγοράσει και εν τέλει, αν θα επιστρέψει. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα, με τις ενημερώσεις της ίδιας της Google, οι χρήστες πλέον μπορεί να δυσκολευτούν και να βρουν το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, αν δεν έχει μια καλή ταχύτητα. Οι λέξεις-κλειδιά, το SEO και η δομή του site, εξακολουθούν να είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις κατατάξεις της Google, το σύστημα κατάταξης της οποίας γίνεται όλο και πιο ανθρωποκεντρικό.

Γι' αυτό και αν υπήρξε ποτέ μια καλή στιγμή για να προσαρμόσετε το eshop σας σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα, αυτή είναι τώρα.

Γιατί το site speed είναι τόσο σημαντικό;

Γιατί πρόκειται για έναν σύνθετο και σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει:

  • Την κατάταξη και το κατά πόσο εύκολα ανιχνεύσιμο είναι το eshop στις μηχανές αναζήτησης
  • Το conversion
  • Την εμπειρία των πελατών
  • Την αφοσίωση (retention)

Κατάταξη στη μηχανή αναζήτησης της Google (Google Search ranking)

Όσον αφορά στο Google Search Ranking, όλες οι προσπάθειες (SEO) γίνονται για να μπορέσει ένα site να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης. Γιατί; Γιατί όσο πιο ψηλά, τόσο καλύτερα. Σκεφτείτε πως η πρώτη οργανική θέση στην Google μαζεύει σχεδόν το 33% της συνολικής επισκεψιμότητας όταν γίνεται ένα συγκεκριμένο ερώτημα ή αναζήτηση. Όχι μόνο αυτό, αλλά για παράδειγμα, αν ένα eshop καταφέρει να ανέβει από την 2η στην 1η θέση, αυτό θα διπλασιάσει το οργανικό του traffic του.

Επίσης, μια ψηλή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, βοηθά την επιχείρησή σας να ανακαλυφθεί από περισσότερους πιθανούς πελάτες. Η Google, που είναι και η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης, κατέχοντας το 92,47% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς (Ιανουάριος 2021), ορίζει ως παράγοντα κατάταξης την ταχύτητα των site. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο γρήγορο site speed μιας ιστοσελίδας, τόσο καλύτερα θα τα πάει και στις κατατάξεις της.

SEO για eshop: Οι 17 πιο συχνές ερωτήσεις
Αν το SEO για eshop σας μπερδεύει, μάθετε τις βασικές έννοιες, τη σημαντικότητά τους και αρχίστε να εμφανίζεστε ψηλά στις μηχανές αναζήτησης.

Ανιχνευσιμότητα (Discoverability)

Τι θέλουν απανταχού οι χρήστες; Πληροφορίες. Πότε τις θέλουν; Τώρα! Αυτή είναι η ψυχοσύνθεση των χρηστών σήμερα και είναι άρρητα συνδεδεμένη με το site speed. Θέλουν να βρουν αυτό που ψάχνουν, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μάλιστα, πλέον οι χρήστες περιμένουν η φόρτωση μιας σελίδας να μην παίρνει πάνω από 3 δευτερόλεπτα (και 2'' αν πρόκειται για eCommerce ιστοσελίδα). Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό και το ποσοστό του bounce rate αυξάνεται από 9% σε 38%. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα εγκαταλείψουν το eshop σας, που αυτό με τη σειρά του θα δώσει την εντύπωση στην Google πως το περιεχόμενό σας είναι άσχετο ή μη αξιόπιστο για τους χρήστες.

Πώς όμως αυτό επηρεάζει την ανιχνευσιμότητά σας; Με βασικό στόχο της Google να δημιουργήσει μια εμπειρία αναζήτησης που είναι ομαλή και επικεντρωμένη στον χρήστη, θα εμφανίζει το καλύτερο και πιο σχετικό περιεχόμενο στην κορυφή της σελίδας. Οι πιο αργές σελίδες με υψηλότερα bounce rate, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίζονται προς την κορυφή των SERPS (search engine results pages) και μπορεί ακόμη και να σημαίνει ότι θα πέσουν εντελώς από την πρώτη σελίδα.

Το 90% των online εμπειριών ξεκινά με μια μηχανή αναζήτησης και περίπου το 71% αυτών ξεκινά με την Google. Ανεξάρτητες έρευνες δείχνουν ότι το πρώτο αποτέλεσμα κερδίζει το 28,5% του ποσοστού click-through-rate και μέχρι το έβδομο domain, μπορείτε να περιμένετε να λάβετε ένα πενιχρό 5,4% της επισκεψιμότητας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ταχύτητα της σελίδας είναι μόνο ένας βασικός παράγοντας για τον τρόπο με τον οποίο η Google κατατάσσει το site σας, αλλά είναι ουσιαστικός. Ακριβώς όπως με μια αργή σελίδα μπορεί να πέσει η κατάταξή σας, με βελτιώσεις στο site speed, μπορεί να ανέβει. Εργαλεία όπως το Page Speed Insights και το Google Lighthouse, ή ακόμα και το Speed Score του Shopify, μπορεί να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα ταχύτητας. Οι έλεγχοι αυτοί είναι απαραίτητοι για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πώς λειτουργεί το site σας και πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη συνολική απόδοσή του.

μεγενθυντικός φακός που εστιάζει σε elements για site speed

Μετατροπή επισκεπτών σε πελάτες (Conversion)

Τα γρήγορα eshops έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα bounce rate και υψηλότερα ποσοστά conversion. Σύμφωνα με την Google, η βελτίωση της ταχύτητας της ιστοσελίδας κατά ένα δευτερόλεπτο μπορεί να αυξήσει τα conversion μέσω κινητών τηλεφώνων έως και 27%. Και με το 70% των αγοραστών να αγοράζουν από κινητά, η ταχύτητα έχει σαφώς τεράστιο αντίκτυπο στο δυναμικό των εσόδων σας.

Εμπειρία πελατών

Καθώς το brand σας μεγαλώνει και η πελατειακή σας βάση αυξάνεται, το eshop σας θα πρέπει να προσαρμόζεται και να αλλάζει για να συμβαδίζει με τις αυξανόμενες προσδοκίες.

Οι πελάτες περιμένουν μια οπτικά διεγερτική εμπειρία όταν κάνουν online αγορές. Από μεγάλες hero εικόνες, μέχρι βίντεο προϊόντων και διαδραστικά τρισδιάστατα μοντέλα, κάθε στοιχείο του eshop που το κάνει μοναδικό, χρειάζεται χρόνο για να φορτώσει. Και παρόλο που το site μπορεί να είναι πολύ εντυπωσιακό οπτικά, το 57% των αγοραστών παραδέχονται ότι εγκαταλείπουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα λόγω του site speed.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να επιλέξετε μεταξύ της -συνολικής- εικόνας και της ταχύτητας. Υπάρχουν πολλές συμβουλές και κόλπα που μπορείτε να εφαρμόσετε για να ενισχύσετε το eshop σας και να βελτιώσετε τη συνολική του απόδοση.

Αφοσίωση πελατών & customer retention

Είναι πιο εύκολο να πείσετε υπάρχοντες πελάτες να αγοράσουν ξανά, παρά να βρείτε νέους.

Η ταχύτητα κάθε site παίζει μεγάλο ρόλο στην επιστροφή ήδη υπάρχοντων πελατών. Μάλιστα, η Skilled διαπίστωσε ότι το 79% των πελατών είναι λιγότερο πιθανό να επαναγοράσουν από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα εάν ήταν "δυσαρεστημένοι" με την ταχύτητά του. Δηλαδή, είναι πιο πιθανό να αποκτήσετε επαναλαμβανόμενους πελάτες εάν έχετε ένα γρήγορο eshop. Επίσης, σκεφτείτε πως ξέρουν ήδη το brand, γνωρίζουν τη διαδικασία και εμπιστεύονται το site σας (ή τουλάχιστον το εμπιστεύτηκαν τουλάχιστον μία φορά). Αυτό σημαίνει ότι το περίφημο "customer retention" είναι ένα σημαντικό κομμάτι του eCommerce.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμφανίζονται όταν εξετάζουμε το retention (ελλ. μετάφραση: διατήρηση). Ωστόσο, ένα στοιχείο που είναι πάντα παρόν είναι η χρηστικότητα του site σας. Το 79% των πελατών που είναι δυσαρεστημένοι με την ταχύτητα φόρτωσης είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν, γεγονός που σας κοστίζει χρήματα με τη μορφή μιας χαμένης πώλησης. Ακόμη και μια διαφορά ενός δευτερολέπτου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των conversion κατά 7%.

Το site speed έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ικανοποίηση των πελατών. Από την εύρεση του eshop σας, μέχρι το να γίνει κάποιος πελάτης και όχι μόνο, κάθε μία από αυτές τις διαδικασίες μπορεί να επηρεαστεί από την ταχύτητα φόρτωσης.

Site speed & Shopify

Με ένα γρήγορο παγκόσμιο δίκτυο και ελαφριά αρχεία εικόνων, τα eshop που είναι φτιαγμένα στο Shopify είναι ήδη γρήγορα από εξαρχής. Ωστόσο, κάθε φορά που προσθέτετε νέα χαρακτηριστικά, αυτά μπορεί να επιβραδύνουν τη συνολική ταχύτητά του. Τέτοια χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο, rich media, live chat ή κριτικές πελατών. Επίσης, ορισμένα Shopify Themes έχουν συγκεκριμένη μάξιμουμ ταχύτητα, η οποία επηρεάζεται και από τον αριθμό των εφαρμογών που ενσωματώνετε.

Επειδή η κατάταξή σας στην Αναζήτηση Google είναι το κλειδί για την απόκτηση νέων πελατών, σας συνιστούμε να πραγματοποιήσετε έναν έλεγχο (site audit) από Shopify Experts. Γιατί, πρέπει να ξέρετε πως μπορεί ορισμένες λειτουργίες να μειώνουν την ιδανική ταχύτητα, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην είναι εν τέλει δυσλειτουργικό το eshop, τόσο για εσάς όσο και για τους επισκέπτες σας. Ένας ειδικός θα μπορεί να σας κατατοπίσει στο ποιες λειτουργίες πρέπει να παραμείνουν, ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν και ποια είναι η κατάλληλη ταχύτητα για την ιστοσελίδα σας.

Μπορείτε να βελτιώσετε την ταχύτητα του site σας ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Κατανοήστε την τρέχουσα ταχύτητά σας. Επισκεφθείτε την αναφορά του online store speed μέσα από το διαχειριστικό σας για να δείτε πώς είναι σήμερα η ταχύτητα του eshop σας. Δείτε πώς να βρείτε το σκορ του site σας μέσα από τα Shopify Analytics (βρείτε το "Behavior reports").
  • Κάντε βελτιώσεις. Προσδιορίστε πού μπορείτε να κάνετε αλλαγές στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα για να βελτιώσετε την ταχύτητα. Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε σε έναν Shopify Expert για να σας προτείνει πώς μπορείτε να βελτιωθείτε.
  • Επαναλάβετε! Το site speed θα πρέπει να είναι πάντα στην κορυφή του μυαλού σας όταν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο eshop σας. Παρακολουθήστε το σκορ ταχύτητας και κάντε βελτιώσεις όποτε χρειάζεται, ώστε να είστε πάντα βελτιστοποιημένοι για καλύτερα conversions και υψηλότερη κατάταξη στις αναζητήσεις της Google.


Εάν χρειάζεστε υποστήριξη για την eCommerce επιχείρησή σας ή marketing στρατηγικές για να αναδείξετε το eshop σας, επικοινωνήστε μαζί μας και ένας από την ομάδα μας θα χαρεί να συζητήσει πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του brand σας.

Κατασκευή eshop & ιστοσελίδων

Εμπιστευτείτε ειδικούς και απογειώστε την eCommerce επιχείρησή σας!