Social Media Marketing - Διαχείριση Social Media

Social Media Marketing - Διαχείριση Social Media

Στη Think Plus λέμε, ότι για να τα καταφέρουμε στο κόσμο των social media, οφείλουμε και είμαστε, άριστοι γνώστες τόσο του μέσου όσο και της μεθοδολογίας.


Τι είναι όμως το Social Media Marketing;


Όπως εύστοχα διατυπώνει ο Neil Patel:  Ο όρος Social Media Marketing περιγράφει όλη εκείνη τη διαδικασία, δημιουργίας περιεχομένου, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στο ύφος του κάθε μέσου, προκειμένου να επιτευχθεί engagement και sharing, του περιεχομένου αυτού από τους άλλους χρήστες.


Τα social media είναι δίχως αμφιβολία η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τάση στην ιστορία της ανθρωπότητας…Αυτό κάνει αμέσως αντιληπτό το πόσο αναγκαίο είναι σήμερα η διαχείριση social media για κάθε τύπο και μεγέθους επιχείρηση.

social-media-marketing-history

Καλώς ή κακώς, όπου και να κοιτάξουμε, στη δουλειά, στο σπίτι, στο δρόμο, θα διαπιστώσουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν ένα πολύ χρόνο στα κινητά τους και συγκεκριμένα στους λογαριασμούς Social Media που διαθέτουν. Ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Άλλος για την ειδησεογραφία και την επικαιρότητα, άλλος για να προωθήσει τη δουλειά του ή την επιχείρησή του και μερικοί επειδή είναι περίεργοι να δουν τι κάνουν οι φίλοι και γνωστοί τους.

Τελικά το 32% των ανθρώπων είναι σήμερα στα Social Media. Με το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού να είναι στο Facebook.

social-media-marketing-likes

Social Media στην Ελλάδα

Tι γίνεται όμως στην Ελλάδα θα ρωτούσε κανείς…

Ναι οι μισοί περίπου Έλληνες διατηρούν ένα τουλάχιστον προφίλ σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί από αυτούς είναι ή μπορούν να γίνουν πελάτες σας.

social-media-diaxeirisi-facebook

Οφείλετε λοιπόν να αφουγκραστείτε το διαφορετικό τρόπο ζωής που υπαγορεύουν πλέον τα Social Media στους καταναλωτές και να βάλετε για τα καλά το Social Media Marketing στην επιχείρησή σας. Αν το πράξετε σωστά, σίγουρα κρύβονται σημαντικές ευκαιρίες για εσάς, καθώς θα προσεγγίσετε τους εν δυνάμει πελάτες σας εκεί που περνούν σημαντικό χρόνο. Αν όχι, αφήνετε τους ανταγωνιστές σας να δημιουργήσουν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ τους.


Μπορεί το Facebook να είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο αλλά τα Social Media σήμερα είναι πάρα πολλά και το καθένα έχει το κοινό, τη ταυτότητα και κουλτούρα του. Το twitter είναι για πιο πολιτική / δημοσιογραφική χρήση, το Instagram λατρεύεται από νέους ηλικίας 15 -30 ετών, το Linkedin είναι πιο “business oriented” , το καθένα με μοναδικά δικά του χαρακτηριστικά…!

diaxeirisi-instagram

Ας δούμε μερικά απίστευτα δεδομένα για το Instagram :


  • Το instagram σήμερα αριθμεί πάνω από 800 εκατομμύρια χρήστες, ενώ το 51% από αυτούς το χρησιμοποιεί καθημερινά.
  • Οι χρήστες του instagram χρησιμοποιούν καθημερινά πάνω από 300 εκατομμύρια instant stories. Όπως παντού, έτσι και εδώ το βίντεο είναι βασιλιάς.
  • Η Selena Gomez είναι η βασίλισσα του instagram και ακολουθείται από περισσότερους από 138 εκατομμύρια φίλους.
  • Η διαφημιστική βιομηχανία του instagram έχει κυριολεκτικά απογειωθεί. Σήμερα που μιλάμε υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια διαφημιστές στο instagram και καθημερινά αυξάνονται.
  • Οι πέντε χώρες που χρησιμοποιούν περισσότερο το instagram με σειρά δημοφιλίας είναι η Αμερική, η Ρωσία, η Τουρκία, η Βραζιλία και η Αγγλία.
  • Τα πέντε πιο δημοφιλή brands στο instagram είναι: National Geographic, Nike, Victoria's Secret, 9GAG, Nike football.
  • Το 96% των πιο δημοφιλών αμερικάνικων fashion brands χρησιμοποιούν το instagram. Η πλειοψηφία των χρηστών του instagram είναι μεταξύ 19 και 28 ετών.


Social Media Marketing Περιεχόμενο


Για να ενισχύσετε λοιπόν το Awareness της επιχείρησής σας πρέπει να παράγετε σωστό για το κάθε μέσο, περιεχόμενο, που ανταποκρίνεται στο ύφος του, μιλώντας παράλληλα τη γλώσσα που ακούει το κοινό του. Έτσι η στρατηγική σας για το Social Media Marketing θα αρχίσει να αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα. Τέλος υπάρχουν και εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που το περιεχόμενο μπορεί να γίνει viral…Θεωρήστε το ως την απόλυτη επιτυχία.

social-media-content

Τι χρειάζεται όμως μια αποτελεσματική στρατηγική για την διαχείριση social media της επιχείρησής σας;Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε συνοπτικά τα βήματα που είναι αναγκαία για ένα επιτυχημένο Social Media Marketing για την επιχείρησή σας.

1. Μη θεωρήσετε ότι μπορείτε να το κάνετε μόνος σας και επιλέξτε τον κατάλληλο συνεργάτη. Το Social Media Marketing αποτελεί κομμάτι του digital marketing της επιχείρησης και απαιτεί μια αφοσιωμένη και εξειδικευμένη ομάδα προκειμένου να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί άρτια και επιτυχημένα. Η μεγαλύτερη παγίδα εδώ είναι ότι αρκετοί επιχειρηματίες θεωρούν ότι επειδή έχουν προφίλ στο Facebook αυτό αρκεί για να διαχειριστούν σωστά και με επιτυχία τη σελίδα της επιχείρησής τους.

2. Δημιουργήστε συγκεκριμένη στρατηγική για το Social Media Marketing και θέστε συγκεκριμένους στόχους. Τι είναι αυτό που αναζητάτε μέσα από τα Social Media ώστε να θεωρείτε τη στρατηγική σας επιτυχημένη; Πωλήσεις, brand awareness, leads…Ότι και αν είναι αυτό καταγράψτε το.

3. Αναλύστε το “κοινό - στόχο” για την επιχείρησή σας. Έτσι μόνο θα επιλέξετε το σωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, θα παράξετε στοχευμένο περιεχόμενο για αυτό το κοινό και θα κάνετε ορθό media planning & media buying που θα καταλήξουν σ’ ένα επιτυχημένο social media marketing

4. Καθορίστε τα KPIs σας. Για να είστε σε θέση να αξιολογήσετε τη στρατηγική σας καθώς και εάν οι επιμέρους ενέργειές σας έχουν αποτέλεσμα, ως προς την επίτευξη των στόχων της επιχείρησης σας, καθορίστε με σαφήνεια τους δείκτες που θα παρακολουθείτε.

5. Έρευνα του ανταγωνισμού σας στα social media. Nαι και οι ανταγωνιστές σας έχουν παρουσία στα social media. Πρέπει να τους παρακολουθείτε συνεχώς. Τι κάνουν, πως το κάνουν, έχει επιτυχία. Οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω είναι αυτές που θα σας υποδείξουν και πως θα διαμορφώσετε τη στρατηγική σας για το Social Media Marketing

6. Δημιουργία engaging περιεχομένου ανάλογα με το ύφος της κάθε πλατφόρμας social media. Το Facebook αγαπάει το video δεν θα λέγαμε όμως ότι το ίδιο ισχύει για το twitter. To Instagram γιγαντώθηκε από την αγάπη των νέων για τη φωτογραφία, μία αγάπη που συνεχώς δυναμώνει. Σε κάθε περίπτωση ο συνεργάτης σας για το Social Media Marketing πρέπει να γνωρίζει ποιου τύπου περιεχόμενο να χρησιμοποιεί σε κάθε δίκτυο και ιδανικά να μπορεί και να το παράγει για εσάς.

7. Αληθινή κατανόηση του κοινού και της ταυτότητας του κάθε μέσου. Κάθε δίκτυο είναι διαφορετικό, όπως και το κοινό που βρίσκεται σ’ αυτό. Είναι δόκιμο λοιπόν να αναλύσετε και να καταλάβετε τα παραπάνω δεδομένα και βάσει αυτών να χτίσετε τη στρατηγική επικοινωνίας σας για ένα επιτυχημένο Social Media Marketing

8. Παρακολούθηση των ενεργειών & των αποτελεσμάτων της social media marketing στρατηγικής σας. Αναγνωρίστε ποιες ενέργειες πήγαν καλά, ποια posts έφεραν περισσότερα likes, ποιο περιεχόμενο μεγαλύτερο engagement και φυσικά διορθώστε τα λάθη που εντοπίζετε. Μόνο τότε θα είστε πιο κοντά στους στόχους που έχετε θέσει.

Tι μπορεί να κάνει η Think Plus για εσάς και με ποιο τρόπο;

# 1: Ορίζουμε ένα έμπειρο άτομο της ομάδας μας για διαχειριστή των κοινωνικών μέσων της επιχείρησής σας.

social-media-marketing-telephone

Σ’ αυτό το άτομο (διαχειριστής) θα ανατεθεί η αποστολή, να αναπτύξει τη στρατηγική Social Media Marketing και να την εκτελέσει. Αυτό το άτομο θα μάθει τέλεια την επιχείρησή σας και θα είναι η βασική σας επαφή με την ομάδα μας. Θα μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά με τον διαχειριστή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να προγραμματίζετε τηλεφωνική ή προσωπική συνάντηση.

# 2: Αναπτύξτε μια στρατηγική Social Media Marketing που είναι συγκεκριμένη για την επιχείρησή και το κλάδο σας.

social-media-marketing-klado

Το πρώτο βήμα που θα κάνουμε με την επικοινωνία σας μέσω Social Media Marketing είναι να διεξάγουμε έρευνα ώστε να είμαστε σε θέση να πούμε ότι θα αναπτύξετε την ορθή στρατηγική. Θα κάνουμε swot analysis, θα εξετάσουμε τους ανταγωνιστές και θα καθορίσουμε τη μορφή του σωστού περιεχομένου για το κάθε μέσο. Παράλληλα θα δημιουργήσουμε στρατηγικές διαφήμισης και θα κάνουμε το media planning

# 3: Ανάπτυξη ημερολογίου περιεχομένου και διαφημίσεων.

social-media-content-calendar

Μόλις συμφωνήσουμε για τη στρατηγική που θα αναπτύξουμε, θα ξεκινήσουμε την εκτέλεση. Θα αναπτύξουμε μοναδικό περιεχόμενο και διαφημίσεις για το brand σας. Για τη διασφάλιση της ποιότητας της συνεργασίας, αυτό το περιεχόμενο μπορεί να αναρτηθεί σε μηνιαίο ημερολόγιο περιεχομένου. Θα έχετε την ευκαιρία να αναθεωρήσετε και να εγκρίνετε ή να απορρίψετε οτιδήποτε πριν δημοσιευθεί.

# 4: Βελτιστοποίηση στρατηγικής και καθημερινή διαχείριση.

kathimerini-diaxeirisi-social-media

Οι υπηρεσίες Social Media Marketing περιλαμβάνουν την καθημερινή διαχείριση και τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης της στρατηγικής. Παρακολουθούμε όλες τις δραστηριότητες των social media που βρίσκεται η επιχείρησή σας (σχόλια, μηνύματα και κριτικές) και στοχεύουμε να απαντήσουμε εντός 24 ωρών. Επιπλέον, θα χρησιμοποιήσουμε οργανικές τακτικές (hashtags, παρακολούθηση, διαγωνισμούς κλπ.) για την περαιτέρω ανάπτυξη των καναλιών σας.

# 5: Αναφορά και επικοινωνία

social-media-epikoinonia

Ο διαχειριστής των social media σας, θα ετοιμάσει μηνιαίες αναφορές για να τις ελέγξετε και φυσικά να τις αξιολογήσετε. Θα έχετε επίσης πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο στο λογισμικό αναφορών για να δείτε την πρόοδο της καμπάνιας σας ανά πάσα στιγμή. Όσον αφορά τις συναντήσεις, μπορούμε να προγραμματίσουμε εβδομαδιαίες ή μηνιαίες συναντήσεις για να συζητήσουμε την πρόοδο της στρατηγικής σας.

Ο ειδικός για το social media marketing

Ολοκληρώνοντας, την διαχείριση social media ουσιαστικά αφορά την οικοδόμηση μιας online παρουσίας, την κατανόηση και χαρτογράφηση του ψηφιακού χώρου, την ανάπτυξη ισχυρών σχέσεων με όλους τους παίκτες στο ψηφιακό περιβάλλον. Κατά μία έννοια κάτι παρόμοιο με το παραδοσιακό PR, απλά με άλλους κανόνες και εργαλεία. Οι στόχοι του social media marketing φυσικά, μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των επιχειρήσεων ή οργανισμών. Κατά κύριο λόγο όμως οι περισσότεροι στρέφονται στον ειδικό του social media management έχοντας κατά νου την “οικοδόμηση” μιας ιδέας, το brand awareness, το brand loyalty, την αύξηση της προβολής, αλλά συχνά και την πώληση υπηρεσιών και προϊόντων.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ψηφιακοί φίλοι της επιχείρησής σας δεν θέλουν να πιστεύουν ότι τους θυμάστε μόνο για να πουλήσετε, αλλά για να χτίσετε μία πιο ουσιαστική και αμφίδρομη σχέση. Γεγονός που απαιτεί συνέπεια, δημιουργικότητα και μεγάλη δόση επικοινωνίας. Φυσικά όσο σημαντικός είναι ο πομπός και ο δέκτης, άλλο τόσο σημαντικό είναι και το ίδιο το μήνυμα. Εξάλλου ζούμε στην εποχή του περιεχομένου.

Μην ανησυχείτε όμως, γιατί η ομάδα της Think Plus επενδύει σε εργαλεία και γνώση, διατηρώντας πάντα αναλλοίωτη την πελατοκεντρική προσέγγιση για κάθε πελάτη και ζητούμενο.

Η συνολική προσέγγιση και διαδικασία ξεκινά από τον πελάτη για τον πελάτη με στόχο την ανάπτυξή μας μέσα από την ανάπτυξη των πελατών μας. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας.

Ας δούμε μαζί το project σας!

Επικοινωνήστε τηλεφωνικά μαζί μας: +30 210 61 01 478 | Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 18:00 
ή συμπληρώστε την φόρμα για να επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.