Shopify ή Wordpress για κατασκευή eshop; Ποιός είναι ο νικητής;

Posted at:

05 October, 2018

Reading time:

7 min read

Shopify ή Wordpress για κατασκευή eshop;

Το Shopify και το WordPress είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για κατασκευή eshop. Ποια είναι όμως η καλύτερη εφαρμογή ώστε να λειτουργήσει ως βάση για την ηλεκτρονική παρουσία της επιχείρησής σας;

Ας πραγματοποιήσουμε λοιπόν μια σύγκριση του Shopify εναντίον του WordPress όσον αφορά τη δημιουργία eshop.

Από τη μία, το Shopify έχει το δικό του λογισμικό, το οποίο έχει ειδικά διαμορφωμένο υλικό. Μέσω του Shopify, έχετε τη δυνατότητα να πληρώσετε μία αρχική τιμή και να αγοράσετε ό,τι χρειάζεστε ώστε να υποστηρίξετε ένα eshop με δικό του υλικό, λογισμικό και υποστήριξη.

Από την άλλη, το WordPress είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου που διατίθεται δωρεάν σε ένα διακομιστή φιλοξενίας, τον οποίο ενοικιάζετε εσείς μέσω μιας εταιρείας hosting. Το WordPress διαθέτει χαρακτηριστική ευελιξία, μέρος της οποίας προέρχεται από τη χρήση plugins, τα οποία και μπορείτε να εγκαταστήσετε εσείς οι ίδιοι στην ιστοσελίδα σας.

Στήσιμο eshop με Shopify ή με Wordpress;

Το Shopify και το WordPress τόσο γρήγορα δημιουργούν έναν βασικό ιστότοπο για εσάς και στη συνέχεια και οι δύο πλατφόρμες επιτρέπουν την περαιτέρω προσαρμογή του eshop σας. Το Shopify σας δίνει άμεσο έλεγχο σε διάφορες λειτουργίες και εργαλεία ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ το WordPress επικεντρώνεται στη δημιουργία και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας.

shopify wordpress kataskeyh eshop

Ευκολία χρήσης

Τόσο το Shopify όσο και το WordPress διαθέτουν συστήματα ελέγχου για πολλά από τα εργαλεία προσαρμογής τους. Το Shopify έχει μια ξεκάθαρη ρύθμιση που εμφανίζει επιλογές για εύκολη πρόσβαση. Από την άλλη πλευρά, το WordPress έχει ένα πιο περίπλοκο σύστημα, με πολλές διαφορετικές καρτέλες ελέγχου και ιστοσελίδες.

Design

Το WordPress διαθέτει ένα πολύπλοκο σύστημα προσαρμογής και δημιουργίας περιεχομένου. Η ποικιλία των σχεδίων και του περιεχομένου των ιστοσελίδων που μπορεί να χειριστεί το WordPress είναι τεράστια και η χρήση των widgets προσφέρει προηγμένες λειτουργίες χωρίς να χρειάζεται να τις κωδικοποιήσετε. Το Shopify δίνει μεγάλη έμφαση στην οικονομική πλευρά των πραγμάτων, διαθέτοντας ένα ευρύ φάσμα εργαλείων ηλεκτρονικού εμπορίου.

Mobile

Και οι δύο ιστότοποι έχουν εξαιρετική ανταπόκριση στο mobile και μπορούν να προσαρμοστούν περαιτέρω με εναλλαγή μεταξύ λειτουργίας κινητού και υπολογιστή. Αυτό επιτρέπει τον έλεγχο και την προσαρμογή της εμφάνισης και της λειτουργίας μιας ιστοσελίδας, ανάλογα πάντα με την πλατφόρμα στην οποία βρίσκεστε.

shopify wordpress kataskeyh eshop mobile

eCommerce

Το WordPress είναι κυρίως μια πλατφόρμα δημιουργίας περιεχομένου, καθώς οι επιλογές αποταμίευσης και πληρωμής είναι περιορισμένες σε subscriptions υψηλότερου επιπέδου. Το Shopify επικεντρώνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και διαθέτει μια ευρύτερη γκάμα χαρακτηριστικών για eshop, όπως η δημιουργία προϊόντων και η διαχείριση αποθεμάτων, η παρακολούθηση της δραστηριότητας των πελατών και μια σειρά από αναλυτικά στοιχεία που εστιάζουν στη χρηματοδότηση.

Διαφορά τιμολόγησης μεταξύ του Shopify και του WordPress

Η τιμολόγηση στο Shopify είναι απόλυτα σαφής, ενώ του WordPress. όχι και τόσο. Από τη μία δηλαδή, το WordPress  ως λογισμικό ανοικτού κώδικα είναι στην ουσία δωρεάν, αφού μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν κατευθείαν από τον ιστότοπό του όλα τα plugins που θα χρειαστείτε, δίχως να έχετε καμία απολύτως δέσμευση. Βέβαια, τότε είναι που θα ανακαλύψετε πως για να ξεκινήσετε και να στήσετε όπως ακριβώς θέλετε ένα κατάστημα eCommerce μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να ξοδέψετε αρκετά χρήματα.

Για να το θέσουμε πολύ πιο απλά, το Shopify σας δίνει γενικά μια πολύ πιο σαφέστερη σαφή και πολύ πιο έτοιμη λύση, με καθορισμένο κόστος, καλύπτοντας από την πρώτη στιγμή τις ανάγκες σας. Εσείς απλά παίρνετε αυτήν την απόφαση, και στη συνέχεια μπορείτε κατευθείαν να να χρησιμοποιήσετε το νέο σας eshop, μαζί με όλα όσα μπορεί να χρειάζεστε στην πορεία τα οποία είναι διαθέσιμα σε εσάς από την πρώτη στιγμή.

Με το WordPress, αυτό που αποκτάτε είναι πραγματικά είναι ένα προϊόν που περιλαμβάνει όλη τη δυναμική που μπορεί να ζητήσετε από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Όμως, για να θέσετε τη συγκεκριμένη κινητήριο δύναμη σε κατάσταση λειτουργίας, τότε θα πρέπει να βρείτε και τα κατάλληλα σημεία ώστε να την εφαρμόσετε.

Να σημειώσουμε εδώ πως τόσο το Shopify όσο και το WordPress, σας προσφέρουν ένα συγκεκριμένο αριθμό επιλογών, ώστε να αναβαθμίσετε την έκδοση της πλατφόρμας, ανάλογα πάντα και με το είδος της επιχείρησής σας και το ύψος των πωλήσεών σας. Για να γίνει πολύ πιο απλή αυτή η σύγκριση, θα πρέπει να εστιάσετε περισσότερο στην οικονομικότερη οδό, απαντώντας στο ερώτημα ποιο είναι το ελάχιστο κόστος απόκτησης και τοποθέτησης σε λειτουργία ενός eshop». Και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πάντα το Shopify.

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στα plugins του WordPress, ώστε να ξέρετε και εσείς τι ακριβώς είναι διαθέσιμο όσον αφορά την κατασκευή eshop.

shopify wordpress kataskeyh eshop plugins

Cart66 Lite

Το Cart66 lite είναι ένα eCommerce plugin για το στήσιμο του WordPress blog σας, το οποίο και διαθέτει μια πληθώρα επιλογών σχετικά με τη διανομή προϊόντων -φυσικών ή μη. Ακόμη, για πιο εξειδικευμένα ζητήματα, υπάρχει και η δυνατότητα υποστήριξης affiliate marketing. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν αποτελεί ένα plugin που ταιριάζει για το στήσιμο ενός σύγχρονου eshop, με όλες τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει σήμερα

eShop Plugin

Το eShop είναι ένα ακόμη plugin του WordPress που είναι φτωχό στο κομμάτι των γραφικών για την κατασκευή ενός μοντέρνου eshop και απαιτεί σημαντική παραμετροποίηση ώστε να καταφέρει να έρθει στα μέτρα σας, κάτι που απαιτεί έντονη παρέμβαση ενός ειδικού.

Τα περισσότερα WordPress plugins για eshop μοιάζουν να είναι κατασκευασμένα για ανάγκες της περασμένης δεκαετίας, αφού δεν έχουν ως βάση κατασκευής τους ένα Premium WordPress Theme, αλλά απαιτούν την συνεργασία με κάποιον ειδικό στην κατασκευή eshop.

Jigoshop WordPress eCommerce Plugin

To Jigoshop είναι ένα πιο βοηθητικό plugin, το οποίο και εμπεριέχει ενσωματωμένη μετάφραση και μάλιστα παρέχεται και δωρεάν, σε αντίθεση πάντα με άλλα πιο προβεβλημένα plugins του WordPress. Βέβαια, και το συγκεκριμένο plugin απαιτεί την παρέμβαση ειδικού και μόνο εύκολο δεν είναι να έρθει στα μέτρα που φαντάζεστε το δικό σας eshop.

Woocommerce Plugin

Το Woocommerce plugin είναι κατασκευασμένο από τους developers των περίφημων Woothemes. Τώρα, το Woocommerce plugin διαθέτει τη φήμη πως είναι το καλύτερο eCommerce plugin για κατασκευή eshop μέσω του WordPress.

Είναι σίγουρα το πιο επαγγελματικό εργαλείο που θα συναντήσετε στο WordPress για κατασκευή eshop, διαθέτοντας παράλληλα ένα τα πιο επαγγελματικά θέματα στην αγορά, το οποίο θα ικανοποιήσει τις περισσότερες ανάγκες που θα σας δημιουργηθούν.

Το γραφικό του περιβάλλον είναι αρκετά ικανοποιητικό, αφού διατίθενται και πολλές και διαφορετικέςεπιλογές πληρωμών και παράλληλα και παρά πολλά extensions και διαφόρων τύπου επεκτάσεις που να το υποστηρίζουν επαρκώς.

Quick Shop Plugin

Το Quick Sho, τέλος, προσθέτει ένα sidebar ή ένα widget με το καλάθι των αγορών σας στην ιστοσελίδα σας. Αποτελεί μια πάρα πολύ απλή εφαρμογή για κατασκευή eshop μέσω του WordPress και δε διαθέτει storefront. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το Paypal και το email, αν και είναι ανεπαρκής σε αυτό το κομμάτι.

Ακριβώς όπως και το Quick Shop, θα βρείτε πολλές και διαφορετικές ημιτελείς εφαρμογές με καλάθια αγορών και ολοκλήρωσή τους μέσω Paypal για WordPress. Αυτό που πρέπει βέβαια να τονίσουμε εδώ είναι πως όλες αυτές δεν αποτελούν πλήρεις εφαρμογές για κατασκευή και στήσιμο ενός eshop και σίγουρα δε συνίστανται και απλώς αναφέρονται ώστε να έχετε μια πιο σφαιρική γνώση του ζητήματος. Όσο υπάρχει το Shopify, τότε όλες αυτές οι εφαρμογές και τα plugins για κατασκευή eshop μέσω άλλης πλατφόρμας, φαντάζουν αρκετά ξεπερασμένα είναι η αλήθεια.

Ποιος κερδίζει;

shopify wordpress kataskeyh eshop winner

Το Shopify και το WordPress εστιάζουν σε διαφορετικά πεδία. Το WordPress διαθέτει μερικά από τα καλύτερα συστήματα επεξεργασίας ιστοσελίδων και διαχείρισης περιεχομένου που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, αλλά ενώ έχει καλές δυνατότητες analytics και SEO. Παρόλα αυτά, δε διαθέτει προηγμένες ικανότητες ηλεκτρονικού εμπορίου. Το Shopify έχει περιορισμένες επιλογές προσαρμογής, τουλάχιστον σε σύγκριση με το WordPress, αλλά διαθέτει ένα σύνολο από δυναμικά χαρακτηριστικά eCommerce, τα οποία το ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό του.

Ας δούμε λίγο πάλι ποια είναι τα θετικά του Shopify για την κατασκευή eshop:

  • Σας προσφέρει άμεσο έλεγχο του καταστήματός σας και των πελατών σας
  • Σας προσφέρει άμεση επαφή με τους πελάτες σας, αφού πλέον γνωρίζετε όλα τα στοιχεία τους
  • Σας δίνει τη δυνατότητα να διαθέτετε το δικό σας URL και σε γενικές γραμμές το eshop σας μπορεί να είναι πολύ πιο προσωποποιημένο
  • Σας δίνει τη δυνατότητα να διαθέτετε εκατοντάδες εργαλεία, τα οποία θα σας βοηθήσουν σε παραγγελίες, σε πωλήσεις, σε πελατολόγιο, σε αυτόματα μηνύματα για εκπτώσεις ή για προσφορές, καθώς και σε πολλά άλλα ζητήματα
  • Το καλύτερο είναι πως πάντα τα περισσότερα που μπορεί να χρειαστείτε στο Shopify θα τα βρείτε εντελώς δωρεάν
shopify wordpress kataskeyh shopify eshop

Το Shopify σας προσφέρει όλα όσα μπορεί να χρειαστείτε ως ιδιοκτήτης eshop. Σας επιτρέπει να έχετε πλήρη διαχείριση των προϊόντων, υπηρεσιών και αποθεμάτων, αλλά και πληρωμές, φόρους και άλλες τόσο κομβικές πληροφορίες σχετικά με το eCommerce. Το ότι το ηλεκτρονικό σας κατάστημα θα είναι πλήρως βελτιστοποιημένο και για τις μηχανές αναζήτησης, το αναφέραμε ήδη. Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να προσέξετε στην Κατασκευή Shopify eshop.

Βέβαια, δεν τελειώνει εκεί, αφού υπάρχουν επίσης και offline λύσεις, δεδομένου ότι υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε εξοπλισμό και λογισμικό που παραδίδεται απευθείας από το Shopify στο φυσικό σου κατάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, μπορείτε να διατηρείτε όλες τις πληροφορίες πωλήσεών σας που χρειάζεστε στον ίδιο χώρο, ώστε να μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτές κάθε ώρα και στιγμή!

Τελικά, η επιλογή που είναι καλύτερη για εσάς για την κατασκευή eshop εξαρτάται από το αν σκοπεύετε να εκτελέσετε μια ιστοσελίδα με περιεχόμενο και βαριά σχεδίαση με το WordPress ή ένα eshop μέσω του Shopify. Η επιλογή αφορά εσάς και τις προτιμήσεις σας, το βέβαιο ωστόσο είναι πως η Think Plus είναι έτοιμη να αναλάβει βήμα προς βήμα την κατασκευή του eshop σας στην Αθήνα με οποιαδήποτε πλατφόρμα, οδηγώντας σας έτσι προς την επιτυχία! Καλέστε μας και βγείτε κερδισμένοι!

Θέλεις να δοκιμάσεις το Shopify πρώτα; Κανένα πρόβλημα! Τώρα μπορείς να ανοίξεις το δικό σου E-Shop εντελώς δωρεάν!