Shopify ή Magento για την κατασκευή eshop; Τι να διαλέξω το 2018;

Posted at:

28 November, 2018

Reading time:

7 min read

Shopify ή Magento για την κατασκευή esho

Μόνο εύκολη δεν είναι η επιλογή μιας πλατφόρμας κατάλληλης για την κατασκευή eshop. Μια ματιά στη σύγχρονη αγορά είναι αρκετή για να σας προσφέρει μια πληθώρα επιλογών. Αν όμως θέλετε να έχετε σίγουρο κέρδος για την επιχείρησή σας, τότε θα πρέπει να επιλέξετε την πλατφόρμα αυτή που θα ικανοποιεί σε απόλυτο βαθμό τις ανάγκες σας και θα σας παρέχει τη λειτουργικότητα που χρειάζεστε ώστε να οδηγηθείτε με μαθηματική ακρίβεια στην επιτυχία. Και σε αυτό το σημείο, η απορία που εύλογα τίθεται είναι η εξής: Shopify ή Magento;

Αν η διαδικασία κατασκευής eshop σας μοιάζει με σπαζοκεφαλιά, τότε ας δοκιμάσουμε να κάνουμε μια αναλυτική σύγκριση ανάμεσα στο Shopify και το Magento, δύο από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες eCommerce. Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς; Θα το δούμε παρακάτω.

Το Shopify έχει καταστεί πλέον μια από τις δυναμικότερες επιλογές όσον αφορά το eCommerce, πρωτίστως, κάτι που οφείλεται εν πολλοίς στη δυνατότητα ενσωμάτωσης πρωτοποριακών features.

Από την άλλη, η εμφάνισή του Magento είναι καθαρά επαγγελματική, πιο στημένη και οι κατηγορίες είναι οργανωμένες στο βαθμό που είναι ευρέως κατανοητές. Η λειτουργικότητά του σχετικά με το eCommerce είναι υψηλού επιπέδου, αφού σας προσφέρει μια σειρά από επιλογές για την κατασκευή ενός eshop.

Shopify ή Magento για την κατασκευή eshop - Intro

User friendly

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του Shopify είναι πως μπορεί να διασφαλίσει μια μοναδική εμπειρία ακόμη και σε έναν πρωτάρη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο πίνακας ελέγχου του Shopify θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση ενώ η εμπειρία του πελάτη καθίσταται εξίσου μοναδική, αφού πραγματοποιείται μέσα από μερικά πολύ απλά βήματα.

Το Magento από την άλλη, συγκριτικά πάντα με το Shopify, δεν είναι τόσο user friendly. Με την έκδοση Magento 2.0, η πλατφόρμα έγινε μεν πιο φιλική προς το χρήστη, αλλά και πάλι είναι αρκετά δύστροπη για έναν αρχάριο χρήστη που γνωρίζει μόνο τα βασικά. Αν λοιπόν αποφασίσετε τελικά πως το Magento είναι η βάση για την κατασκευή του eshop σας, τότε φροντίστε να έχετε εξασφαλισμένη τη συνδρομή κάποιου ειδικού. Ειδάλλως, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια αποτυχία.

Shopify ή Magento για την κατασκευή eshop - User friendly

Score στο SEO

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε για το Shopify είναι πως πρόκειται για μια πλατφόρμα ιδιαίτερα βελτιστοποιημένη όσον αφορά το SEO κομμάτι, αφού περιέχει μερικά αναποσπαστα SEO features, όπως δυνατότητα αλλαγής των title tags, meta descriptions, URL σελίδων, και πολλά ακόμη. Αξίζει να σημειωθεί πως μια έρευνα του ecommerce-platforms.com καταδεικνύει ότι το SEO του Shopify πετυχαίνει score 98 στα 100!

Το Magento από την άλλη, είναι εξίσου βελτιστοποιημένο όσον αφορά το SEO, παρόλα αυτά, δεν υπάρχει τίποτε «προεγκατεστημένο» στο Magento. Θα πρέπει να έχετε ήδη εξειδικευμένες γνώσεις όσον αφορά το SEO κομμάτι, διαφορετικά το πιθανότερο είναι να μπερδευτείτε.

Templates για eCommerce

Το Shopify σας προσφέρει ένα μεγάλο κατάστημα, το οποίο περιέχει μια σειρά από responsive templates που θα οδηγήσουν στην επιτυχία για το eshop σας. Αυτή τη στιγμή, το Shopify σας παρέχει 9 δωρεάν templates για την ιστοσελίδα σας, με τις τιμές των υπολοίπων να διαφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Το Magento διαθέτει επίσης μια μεγάλη ποικιλία από templates, ένα μέρος των οποίων είναι user friendly και διαθέτουν τη δυνατότητα για responsive design. Και πάλι όμως, δεν υπάρχει σύγκριση με το Shopify, το οποίο προσφέρει ξεκάθαρα καλύτερες επιλογές για τον μέσο χρήστη που θέλει να στήσει ένα eshop.

Shopify ή Magento για την κατασκευή eshop - Templates

Εξυπηρέτηση του πελάτη

Το Shopify δεν έχει αντίπαλο όσον αφορά το κομμάτι της εξυπηρέτησης του πελάτη, αφού παρέχει υψηλού επιπέδου responsive ενημέρωση και βοήθεια προς τους χρήστες του ολόκληρο το 24ωρο. Οι τρόποι επικοινωνίας περιλαμβάνουν email, τηλέφωνο και live chat και για οποιοδήποτε πρόβλημα και αν προκύψει, πάντοτε θα υπάρχει κάποιος εκεί για να σας βοηθήσει να το επιλύσετε. Τέλος, ένα ακόμη ατού του Shopify είναι το ότι βοηθά τους χρήστες στη βελτιστοποίηση της πλατφόρμας, μέσα από διαρκή tutorials που περιέχονται εντός της ιστοσελίδας.

Εξαιτίας της ελεύθερης φύσης που χαρακτηρίζει το Magento από τη βάση του, δεν παρέχει στους χρήστες πρόσβαση στις υπηρεσίες υποστήριξης της πλατφόρμας.

Για αυτό το λόγο, αν τελικά αποφασίσετε πως θέλετε να διαλέξετε το Magento, θα ήταν φρόνιμο να βεβαιωθείτε ότι ο προγραμματιστής που έχει αναλάβει τη δημιουργία του eshop σας μπορεί να συντηρεί την πλατφόρμα, καθώς αυτό δε θα είναι καθόλου εύκολο μέσω της ίδιας της υπηρεσίας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το Magento παρέχει στους χρήστες του μια σειρά από δωρεάν ή επί πληρωμή σεμινάρια για την καλύτερη κατανόηση της πλατφόρμας, αν και δε θα σας βοηθήσουν ακριβώς σε περίπτωση που είστε αρχάριοι, αφού απαιτούν ήδη μια εξειδικευμένη γνώση όσον αφορά τη δημιουργία eshop.

Shopify ή Magento για την κατασκευή eshop - Customers

Μobile friendly

Μια από τις μεγαλύτερες τάσεις στο eCommerce παγκοσμίως είναι το mobile. Πάνω από το 30% όλων των διαδικτυακών συναλλαγών γίνεται πλέον μέσα από mobile συσκευές. Συνεπώς, το να είναι λοιπόν eshop σας συμβατό με τις κινητές συσκευές, συνδράμει όχι μονάχα στο να μπορεί όποιος το θελήσει να κάνει τα ψώνια του μέσα από το κινητό του αλλά βοηθάει και στο SEO του eshop σας. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι η πλατφόρμα που θα επιλέξετε θαα έχει τα themes τα οποία και θα είναι mobile friendly, είτε απλά να υπάρχει η δυνατότητα να προστεθεί κάποιο mobile plugin για να γίνει προσαρμογή στη συνέχεια. Το Shopify είναι μια πλατφόρμα που ενδείκνυται για την ευελιξία στο mobile κομμάτι, σε αντίθεση με το Magento που είναι πιο δύσχρηστο στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Shopify ή Magento για την κατασκευή eshop - Mobile

Σύγκριση τιμών και επιπλέον χρεώσεων

Το Shopify σε ένα πρώτο στάδιο προσφέρει μια δωρεάν δοκιμαστική περίοδο που διαρκεί για 14 ημέρες. Μετά από τη λήξη αυτής της χρονικής περιόδου, αν θέλετε να συνεχίσετε θα πρέπει να αγοράσετε μια μηνιαία συνδρομή η οποία και για ένα βασικό πλάνο θα ξεκινά από τα 29 δολάρια ανά μήνα. Να σημειωθεί βέβαια εδώ ότι θα χρειαστεί να πληρώσετε επιπλέον 2.9% (περίπου 30 λεπτά του ευρώ) για την εξτρά χρέωση που επιφέρει η χρήση της πιστωτικής κάρτας.

Μια άλλη επιλογή που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να αξιοποιήσετε τις online πληρωμές. Μπορείτε πολύ απλά να χρησιμοποιήσετε το σύστημα πληρωμών του ίδιου του Shopify, οπότε και δε θα χρειαστεί να πληρώσετε καμία απολύτως προμήθεια. Παρόλα αυτά, θα πρέπει και πάλι να πληρώσετε έως και 2%, αν πάντα θέλετε τη χρήση κάποιας εξωτερικής λύσης πληρωμών, σαν το Paypal. Αυτό που θα πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι θα αποδειχθεί λίγο πιο ακριβό το να διατηρήσετε ένα eshop στην πορεία, αφού και οι μηνιαίες προμήθειες θα έχουν ίδια αύξουσα πορεία αναλογικά πάντοτε και με την αύξηση που θα παρουσιάσουν τα έσοδά σας.

Shopify ή Magento για την κατασκευή eshop - Price Match

Από την άλλη, στο κομμάτι της τιμολόγησης το Magento μπορεί να σας προσφέρει δύο διαφορετικές επιλογές. Από τη μία, υπάρχει το Magento Community Edition, το οποίο και μπορείτε να το κατεβάσετε και να το χρησιμοποιήσετε εντελώς δωρεάν, δίχως να χρειάζεται να πληρώσετε κάποια μηνιαία συνδρομή για αυτό. Για αυτό το λόγο, χαίρει ιδιαίτερης δημοφιλίας ιδίως από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μια άλλη δεύτερη επιλογή είναι το Magento Enterprise Edition, το οποίο με τη σειρά του είναι μια επιλογή που ταιριάζει πιο πολύ στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με την τιμή της απόκτησής να διαφέρει, αναλόγως φυσικά με το μέγεθος της κάθε επιχείρησης. Αν θελήσετε να μάθετε την ακριβή τιμή για τη συγκεκριμένη επιλογή, τότε θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό και να ζητήσετε μια προσφορά. Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μια εξειδικευμένη επιλογή.

Εν τέλει, το Magento μπορεί να προσφέρει μια ελευθερία, αλλά αν αναλογιστείτε πως τα περισσότερα από τα plugins που προσφέρει είναι διαθέσιμα μόνο με επιπλέον κόστος, συν ότι θα χρειαστεί να πληρώσετε εξτρά και τον web provider σας, τότε η επιλογή του Shopify καθίσταται αυτομάτως πολύ πιο δελεαστική για την κατασκευή του eshop σας.

Shopify ή Magento για την κατασκευή eshop - Comparison

Ποιος κερδίζει; Shopify ή Magento;

Από όποια πλευρά και αν το εξετάσουμε, το Shopify φαντάζει ως η καλύτερη και πιο φιλική προς το χρήστη πρόταση για την κατασκευή eshop. Σίγουρα το Magento διαθέτει μερικά μοναδικά features, ωστόσο δεν ενδείκνυται για κάποιον πρωτάρη στο eCommerce και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις προγραμματισμού και δημιουργίας eshop. Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να προσέξετε στην Κατασκευή Shopify eshop.

Ας συνοψίσουμε τα θετικά του Shopify:

  • Άμεσος έλεγχος του καταστήματος σας και των πελατών σας
  • Άμεση επαφή με τους πελάτες σας, αφού πλέον γνωρίζετε τα στοιχεία τους
  • Έχετε δικό σας URL και γενικά το eshop σας είναι πολύ πιο προσωποποιημένο
  • Έχετε στη διάθεσή σας εκατοντάδες εργαλεία που θα σας βοηθήσουν σε παραγγελίες, σε πωλήσεις, σε πελατολόγιο, σε αυτόματα μηνύματα για εκπτώσεις ή για προσφορές και σε πολλά άλλα ζητήματα
  • Τα περισσότερα που θα χρειαστείτε στο Shopify θα τα βρείτε δωρεάν
Shopify ή Magento για την κατασκευή eshop - End Screen

Το Shopify σας προσφέρει όλα όσα μπορεί να χρειαστείτε ως ιδιοκτήτης eshop. Σας επιτρέπει να έχετε πλήρη διαχείριση των προϊόντων, υπηρεσιών και αποθεμάτων, αλλά και πληρωμές, φόρους και άλλες τόσο κομβικές πληροφορίες σχετικά με το eCommerce. Το ότι το ηλεκτρονικό σας κατάστημα θα είναι πλήρως βελτιστοποιημένο και για τις μηχανές αναζήτησης το αναφέραμε ήδη.

Βέβαια, δεν τελειώνει εκεί, αφού υπάρχουν επίσης και offline λύσεις, δεδομένου ότι υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε εξοπλισμό και λογισμικό που παραδίδεται απευθείας από το Shopify στο φυσικό σου κατάστημα.

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, μπορείτε να διατηρείτε όλες τις πληροφορίες πωλήσεών σας που χρειάζεστε στον ίδιο χώρο, ώστε να μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτές κάθε ώρα και στιγμή!

Θέλετε το eshop σας να γίνει το επόμενο success story της online επιχειρηματικότητας στην Αθήνα; Καλέστε τώρα την Think Plus και η εξειδίκευσή μας αλλά και η εμπειρία μας στην κατασκευή eshop μέσω Shopify ή Magento θα σας εγγυηθεί τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα!

Θέλεις να δοκιμάσεις το Shopify πρώτα; Κανένα πρόβλημα! Τώρα μπορείς να ανοίξεις το δικό σου E-Shop εντελώς δωρεάν!