Τι είναι video marketing και γιατί το χρειάζεστε για το ecommerce

Posted at:

31 March, 2022

Reading time:

8 min read

Τι είναι video marketing και γιατί το χρ

Τι είναι video marketing, γιατί είναι τόσο αποτελεσματικό και ποια τα βασικά του οφέλη για τις ecommerce επιχειρήσεις και τα eshop;

Το μολύβι και το χαρτί είναι ένας πολύ καλός τρόπος επικοινωνίας, αλλά ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Καθώς η τεχνολογία έχει πάρει τον έλεγχο, οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να επικοινωνούμε έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφοι. Πλατφόρμες όπως η Google, το YouTube, το Shopify και το Facebook κάνουν τον διαδικτυακό κόσμο πιο προσιτό από ποτέ. Το video marketing έχει γίνει πλέον βασικό συστατικό της διαδικτυακής επικοινωνίας.

Το ίντερνετ έχει διεισδύσει παντού. Έχει παγκόσμια εμβέλεια και αυτό μεταφράζεται σε δισεκατομμύρια συζητήσεις και δισεκατομμύρια ανθρώπους που μπορούν να προσεγγιστούν. Έτσι, κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι υπάρχουν άφθονοι πιθανοί πελάτες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μια τέτοια ευκαιρία πάντα γεννά ανταγωνισμό, ενώ για τους χρήστες-καταναλωτές υπάρχουν επίσης πολύ περισσότερες επιλογές. Η ικανότητα που διαθέτετε να μπορείτε να πείτε αποτελεσματικά την προσωπική ιστορία του brand σας αποτελεί ένα βασικό στοιχείο για να συντροφεύετε τους επισκέπτες σας σε όλο το customer journey τους και καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

Shopify - Η ανώτερη ecommerce πλατφόρμα για επιχειρήσεις που θέλουν να είναι στο σήμερα.

Τι είναι Shopify, πώς λειτουργεί, πόσο κοστίζει;
Πλατφόρμες σαν το Shopify έχουν έρθει για να μείνουν. Με την τεράστια αύξηση των online αγορών, πρέπει να ξέρετε πώς λειτουργεί, πόσο κοστίζει...

Τι είναι το video marketing;

Video marketing είναι η στρατηγική μέθοδος επικοινωνίας που χρησιμοποιεί βίντεο για να προωθήσει και να ενημερώσει το ενδιαφερόμενο κοινό για ένα brand, ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Πρόκειται για έναν πολύ πιο συναισθηματικό και διεγερτικό τρόπο επικοινωνίας και μια πιο ουσιώδη μέθοδος για τα brands να συνδεθούν με τους πελάτες τους και να τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το Hubspot, video marketing είναι:

Η χρήση βίντεο για την προώθηση και την πώληση του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας, την αύξηση του engagement στα ψηφιακά και κοινωνικά κανάλια σας, την εκπαίδευση των καταναλωτών και των πελατών σας, και την προσέγγιση του κοινού σας με ένα νέο μέσο.
Γυρίσματα με κάμερα για προϊόν

Γιατί είναι το video marketing τόσο αποτελεσματικό;

Το βίντεο είναι ένα εξαιρετικά δυνατό μέσο αφήγησης. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ιστορίες για να μεταφέρουν πληροφορίες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Χάρη μάλιστα στον κινηματογράφο που εδραίωσε τη δύναμη της εικόνας και του ήχου, ήρθε μια συναρπαστική εξέλιξη στη δομή και τα μέσα για οπτικοακουστική αφήγηση.

Τα βίντεο και εν γένει η συνολική στρατηγική επικοινωνίας με χρήση εικόνας-ήχου, έχει τη δύναμη να ενισχύει την αυθεντία μιας ecommerce επιχείρησης, αλλά και να προσθέτει μια πολύ πιο προσωπική αίσθηση στο μήνυμα που θέλει να επικοινωνήσει. Είναι δηλαδή, πολύ πιο πιθανό να συνδεθείτε σε ένα πιο συναισθηματικό επίπεδο με το κοινό σας αν διαθέτετε ένα βίντεο καλογυρισμένο, με ουσία και με αξία για τον καταναλωτή.

Απανταχού διαδικτυακοί χρήστες δείχνουν έντονα το ενδιαφέρον τους στα βίντεο γιατί είναι πολύ πιο εύπεπτα, άμεσα, εύκολα προσβάσιμα, ψυχαγωγικά και διαδραστικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, απανταχού marketers να τα προτιμούν γιατί διαπιστώνουν την άνοδο του engagement σε κάθε κανάλι.

Video marketing: 5 Οφέλη για ecommerce επιχειρήσεις και eshops

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη προωθητικών βίντεο, τα οποία χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν προϊόντα και υπηρεσίες σε στοχευμένα κοινά. Είτε διαχειρίζεστε μια B2B ή B2C επιχείρηση, μπορείτε να δώσετε στο κοινό σας μια καλύτερη ιδέα για το προϊόν σας και να ενισχύσετε τη σύνδεσή σας πολύ πριν την αγορά.

Τα 5 πιο σημαντικά οφέλη είναι:

1. Βοηθούν στην αύξηση conversion και πωλήσεων

γραφικό με στατιστικά για conversion και video marketing

Ανέκαθεν ήταν ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχυθούν οι πωλήσεις και να αυξηθούν τα ποσοστά των conversion. Αν μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, φανταστείτε τη δύναμη που έχει μια κινούμενη εικόνα.

Αξίζει να γνωρίζετε μάλιστα ότι το 30% των κορυφαίων landing pages χρησιμοποιούν βίντεο. Επίσης, ένα βίντεο σε μια landing page μπορεί να αυξήσει τα conversions μέχρι και 80%. Τέλος, το 94% των marketers δηλώνουν πως έχει βοηθήσει σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση του προϊόντος που θέλουν να προωθήσουν. Και το πιο σημαντικό: το 88% των χρηστών δηλώνει ότι πείθεται να αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία αφού δει ένα βίντεο.

2. Ενισχύουν την εμπιστοσύνη

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε video marketing στρατηγικές ως μέρος των συνολικών marketing ενεργειών σας, τότε σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν θα είναι ποτέ επιτυχημένες, αν το τελικό βίντεο δεν είναι ποιοτικό. Όσο πιο ποιοτικό, αξιόλογο, καλής παραγωγής και ουσιώδους ιδέας/concept είναι, τόσο περισσότερο θα βοηθήσει στη δημιουργία εμπιστοσύνης προς τους πελάτες σας.

Ισχύει βέβαια και το αντίστροφο. Όσο χαμηλότερης ποιότητας είναι ένα βίντεο, από οποιαδήποτε άποψη (παραγωγής, ιδέας, ύφους), τόσο κακό μπορεί να κάνει σε αυτήν την εμπιστοσύνη που πασχίζετε να καλλιεργήσετε.

Μάλιστα, στην Think Plus πιστεύουμε πως ο απαιτητικός κόσμος του ecommerce δεν χρειάζεται μόνο τη δημιουργία περιεχομένου. Απαιτεί content που να μπορεί να ελκύσει από μόνο του τον χρήστη. Όπως και ότι τα βίντεο πρέπει να αποπνέουν εμπιστοσύνη και αυθεντία, όχι μόνο να στοχεύουν στην αύξηση επισκεψιμότητας και πωλήσεων. Όσο περισσότερο προσεγμένο είναι το περιεχόμενο σε αυτά τα θέματα, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα φέρουν.

3. Αυξάνουν τα Social Shares

στατιστικά για video στα social media

Στον κόσμο των social media, οι χρήστες μοιράζονται και κοινοποιούν περισσότερο συναισθήματα, παρά ψυχρά δεδομένα. Αυτή είναι και η βάση της ανθρώπινης επικοινωνίας. Τα βίντεο είναι υλικό που μπορεί να μοιραστεί πολύ πιο εύκολα στα μέσα κοινωνικής συνείδησης, ειδικά αν είναι ενημερωτικό, ψυχαγωγικό ή συναισθηματικό.

Αυτό συμβαίνει γιατί όσο πιο προσωπικό το περιεχόμενο, τόσο πιο shareable και γι' αυτό έχει και τη δυναμική να εξαπλωθεί πολύ πιο γρήγορα. Ως εκ τούτου, το βίντεο στα social media έχουν 1200% περισσότερα shares απ' ότι τα κείμενα και οι εικόνες, μαζί.

Βρείτε 10 πολύ καίρια Social Media tips.

10 Social Media tips για το E-commerce | Think Plus
Αυτά τα social media tips θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πώς τα πιο μικρά πράγματα θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε και να πετύχετε τις πωλήσεις που…

4. Κρατάτε ευχαριστημένη την Google

Είναι γνωστό ότι η Google δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα βίντεο. Μάλιστα, μια αναφορά που δημοσιεύτηκε στο Wall Street Journal ισχυρίζεται ότι προωθεί σκόπιμα βίντεο του YouTube και προτιμάει να εμφανίζει περιεχόμενο από αυτήν την πλατφόρμα, σε σχέση με άλλες πηγές βίντεο.

Επίσης, η Google προτιμάει τις landing pages που περιέχουν βίντεο: είναι 53 φορές πιο πιθανό να τις εμφανίσει ψηλά στις αναζητήσεις. Τα βίντεο καταλαμβάνουν πιο συχνά υψηλές θέσεις στα SERP (Search Engine Results Pages) γιατί θεωρεί ότι θα βοηθήσουν περισσότερο τον χρήστη να λύσει το πρόβλημα που έχει.

Η video marketing στρατηγική σας λοιπόν θα πρέπει να περιλαμβάνει ποιοτικό περιεχόμενο από την ecommerce επιχείρησή σας που να ανεβαίνει στο YouTube για να μπορείτε να αυξήσετε το κοινό σας, αλλά και ταυτόχρονα να rank-άρετε με μεγαλύτερη ευκολία στις αναζητήσεις.

Ποιοτικά γραφικά, περιεχόμενο με νόημα και πλήρως αξιοποιήσιμο από τον χρήστη που θέλετε να στοχεύσετε, σε συνδυασμό με έναν SEO τίτλο και περιγραφή που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον. Αν τα καταφέρετε αυτά, να είστε σίγουροι ότι εν καιρώ δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει θετικά.

5. Μπορεί να βοηθήσει σε κάθε στάδιο του customer journey

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του είναι ότι μπορεί να απευθυνθεί σε κάθε στάδιο από το ταξίδι του καταναλωτή. Αν και φημίζεται για τη σημαντική του βοήθεια στην awareness φάση, ωστόσο με την κατάλληλη δημιουργική ομάδα και video marketing στρατηγική, μπορεί να δημιουργηθεί περιεχόμενο που είτε να επεξηγεί το προϊόν, είτε να λύνει απορίες και προβλήματα, να συγκρίνει, να επικοινωνεί προσφορές και πολλά, πολλά ακόμα.

Κάθε χρήστης πλέον θέλει να γνωρίζει όσο το δυνατόν καλύτερα το brand το οποίο εμπιστεύεται ότι θα λύσει το πρόβλημά του. Τα βίντεο δίνουν αυτή τη δυνατότητα με μεγαλύτερη άνεση και αμεσότητα. Γι' αυτό και πλέον αποτελούν ένα δυνατό χαρτί σε κάθε marketing στρατηγική.

Video marketing στρατηγικές

Οι marketers χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τα βίντεο για να μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Με τη χρήση περιεχομένου που κάθε περσόνα μπορεί να ταυτιστεί, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αναμνήσεις και συναισθήματα. Για τον κλάδο του ecommerce, το content μπορεί να αφορά τα ίδια τα προϊόντα (unboxing, how-to, προτάσεις), product placement, διαφημίσεις, ακόμα και συνεργασίες με influencers.

Όταν πρόκειται για βίντεο, ευτυχώς υπάρχουν πολλές επιλογές. Πολλοί επιχειρηματίες αποθαρρύνονται εύκολα όσον αφορά τη δημιουργία τους γιατί δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν. Αν όμως βρείτε τους κατάλληλους συνεργάτες που γνωρίζουν καλά τη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου, όπως και τα μέσα που πρέπει να προβληθεί (τηλεόραση, social media, YouTube, Google Ads, ιστοσελίδες), τότε θα μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την αξία του και να ενισχύσετε κάθε marketing στρατηγική ενέργεια που χρειάζεται η ecommerce επιχείρησή σας.

Για να ξεκινήσετε τη δημιουργία, πρέπει πρώτα να έχετε απαντήσεις στις εξής απορίες:

  1. Σε ποιον απευθύνεται το βίντεο;
  2. Τι θέλετε να πετύχετε με αυτό;
  3. Ποιο είναι το βασικό του μήνυμα;
  4. Είναι μέρος video marketing στρατηγικής ή καμπάνιας;
  5. Σε ποιο στάδιο του customer journey απευθύνεστε;

Κάθε βίντεο είναι διαφορετικό και πρέπει να είναι και μοναδικό. Αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να διακρίνετε καλύτερα τους στόχους σας, ενώ θα σας δώσουν ένα πλαίσιο για το πώς θέλετε να μοιάζει το βίντεό σας και τι ακριβώς θέλετε να επιτύχει.

Αν χρειάζεστε βοήθεια για να αναδείξετε την ecommerce επιχείρησή σας, τότε το βίντεο είναι σίγουρα μία από τις πιο δυνατές επιλογές και στην Think Plus θα βρείτε τον κατάλληλο συνεργάτη για κάθε είδους βιντεογράφηση και φωτογράφιση.

Απογειώστε το περιεχόμενό σας με συναρπαστικά βίντεο και εικόνες με τη δημιουργική ομάδα της Think Plus

Εταιρικά βίντεο, διαφημιστικά σποτ, video marketing στρατηγικές, ρωτήστε μας για κάθε τι που χρειάζεστε.