Τι είναι το headless ecommerce;

Posted at:

13 April, 2022

Reading time:

9 min read

Τι είναι το headless ecommerce;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην αγορά. Τα υπάρχοντα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου προσπαθούν να "ανταποκριθούν" στις ολοένα κι αυξανόμενες απαιτήσεις που τους έχουν θέσει οι χρήστες. Οποιοδήποτε CMS και εάν χρησιμοποιείτε για το onlinfe κατάστημά σας, μπορεί να είναι δύσκολο να συμβαδίσει με τις ταχέως μεταβαλλόμενες εφαρμογές και τα σημεία επαφής που μπορεί να χρησιμοποιεί η δυνητική σας αγορά. Εδώ λοιπόν είναι το σημείο που το headless ecommerce, μπορεί να παρέμβει. Ας εξηγήσουμε πώς.

Headless ecommerce - Τι είναι;

Headless είναι ουσιαστικά ένας σύγχρονος τύπος αρχιτεκτονικής συστημάτων, ο οποίος προσφέρει ταχύτητα και τρομερή προσαρμοστικότητα συγκριτικά με τις "παραδοσιακές" ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Κάθε ecommerce πλατφόρμα έχει ένα front-end, το οποίο μπορούν να δουν οι χρήστες, και ένα back-end, δηλαδή όλα τα δεδομένα που οι χρήστες δεν μπορούν να δουν. Το front-end έχει ως προτεραιότητα να προσφέρει μια συναρπαστική και άμεσα σχετιζόμενη με τα ενδιαφέροντα εμπειρία σε κάθε στάδιο της διαδρομής του καταναλωτή (UX), όπως και σε κάθε αγοραστική του δράση.

Ενώ το back-end μπορεί να παραμείνει σχετικά στατικό, το UX δίνει προτεραιότητα στις απαιτήσεις που χρειάζονται ευελιξία. Μερικές φορές, το back-end μπορεί να "συγκρατεί" το front-end, επειδή συνήθως προέρχονται από την ίδια αρχιτεκτονική.

Το headless ecommerce (ελλ. ακέφαλο ηλεκτρονικό εμπόριο) είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα. Οικοδομώντας ένα σταθερό back-end χωρίς front-end ή "head", μπορείτε να αναπτύξετε ένα διαφορετικό σύστημα που μπορεί να τρέξει το front-end σας. Αυτός ο διαχωρισμός παρέχει ανεξαρτησία και για τα δύο αυτά ends. Μπορεί επίσης να βελτιστοποιηθεί χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για τον κοινό κώδικα.

Ο όρος "ακέφαλος" είναι λίγο λανθασμένος. Θα εξακολουθείτε να έχετε ένα head, αλλά θα είναι ελεύθερο να εξελιχθεί και να προσαρμοστεί, ενώ το back-end μπορεί να παραμείνει σταθερό και έτοιμο να δεχτεί τη δική σας διαχείριση. Η διαφορά είναι ότι το "κεφάλι" πλέον αναπτύσσεται ξεχωριστά κι έτσι έχετε δύο συστήματα αντί για ένα.

💡
Με απλά λόγια: το headless ecommerce διαχωρίζει τα front και back-end μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό επιτρέπει τόσο την αποτελεσματικότητά τους, όσο και τη δυνατότητά τους για βελτιστοποίηση για συγκεκριμένους σκοπούς.

Πώς λειτουργεί το headless ecommerce;

Το ακέφαλο εμπόριο συνυπάρχει επιτυχώς με το υπόλοιπο back-end. Για να υπάρξει αυτή η ανεξαρτησία, η οποία είναι και η δύναμή του, υπάρχουν τα Application Programming Interfaces. Γνωστά και ως API (ελλ. διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών).

Τα API επιτρέπουν σε διαφορετικά συστήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Όταν ένας χρήστης πραγματοποιεί μια αγορά χρησιμοποιώντας το βελτιστοποιημένο front-end σας, το API επεξεργάζεται τα δεδομένα που αφορούν τη συναλλαγή και τα μετατρέπει σε δεδομένα που μπορεί να αναγνωρίσει και να χρησιμοποιήσει το back-end σας. Ενεργούν δηλαδή ως μεσάζοντες μεταξύ των σημείων που έχει έρθει σε επαφή ο χρήστης σας και της αρχιτεκτονικής του ηλεκτρονικού σας καταστήματος.

Headless ecommerce front end back end graphic

Έχουμε λοιπόν τη δημιουργία δύο ξεχωριστών συστημάτων: ένα για το front-end σας και ένα για το back-end σας, τα οποία μεταξύ τους συνδέονται μέσω API. Απλό, σωστά;

Εξισορροπώντας το κεφάλι: Οι προκλήσεις του headless ecommerce

Το παλιό ρητό «αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον είναι» σίγουρα ισχύει σ' αυτήν την περίπτωση. Τουλάχιστον για την ώρα.

Τα συστήματα ενοποιημένης αρχιτεκτονικής, όπως είναι το Shopify, σας παρέχουν μια ενιαία λύση, με templates για να προσαρμόσετε την ιστοσελίδα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Επειδή το site που έχετε (ή που θα αποκτήσετε) δεν είναι "custom" φτιαγμένο από την αρχή, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Ωστόσο, έχετε ένα σύστημα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να στηριχτείτε πάνω του, με συνεχή τεχνική υποστήριξη από Shopify Experts στο πλευρό σας!

Τα ακέφαλα συστήματα, από την άλλη πλευρά, απαιτούν από εσάς να αναπτύξετε δικά σας εξειδικευμένα συστήματα. Είτε ξεκινάτε τώρα, είτε είστε ήδη στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου, η μετατροπή σε headless ecommerce συστήματα, δεν είναι μια απλή κίνηση. Υπάρχουν δύο σημαντικές προκλήσεις που θα πρέπει να γνωρίζετε, αλλά για μια σύγχρονη επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου, μπορεί να προσφέρει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Ας ξεκινήσουμε όμως με τις προκλήσεις:

1. Χρόνος και κόστος ανάπτυξης

Το πιο προφανές ζήτημα εδώ είναι ότι η ανάπτυξη δύο διαφορετικών συστημάτων απαιτεί χρόνο, χρήματα και τεχνογνωσία. Ενώ οι έτοιμες CMS πλατφόρμες όπως το Shopify έχουν συνδρομή, τα κόστη αυτά ουσιαστικά σας παρέχουν την ασφάλεια ότι διαθέτετε δοκιμασμένα συστήματα, με την ανάπτυξη, τον έλεγχο και την υποστήριξη να τα διαχειρίζονται ειδικοί.

Η ανάπτυξη δύο διαφορετικών συστημάτων απαιτεί χρόνο, δοκιμές και στην αρχή, ενδεχομένως περισσότερο κόστος. Αυτό γιατί το headless ecommerce είναι περισσότερο μια επένδυση που καμία επιχείρηση δεν πρέπει να αγνοεί με τον τόσο αυξανόμενο ανταγωνισμό.

2. Εμπειρία και τεχνογνωσία

Το front-end σας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Στην digital εποχή, το πώς είναι σχεδιασμένο, κωδικοποιημένο και προγραμματισμένο το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, είναι κι αυτά που συνήθως κάνουν τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Οι επισκέπτες σας θα βγάλουν γρήγορα συμπεράσματα με βάση το παρουσιαστικό σας ή θα μεταβούν σε άλλες ιστοσελίδες γιατί θα έχουν απογοητευτεί από ένα κακό UX. Στην περίπτωση αυτή, δεν έχει σημασία πόσο καλό είναι το προϊόν ή η υπηρεσία σας.

Ταυτόχρονα, το front-end σας είναι και το πρόσωπο που παρουσιάζετε στην Google. Γι' αυτό και πρέπει να είναι σχεδιασμένο με βάση Search Engine Optimisation (SEO) αρχές. Τα front-end που παρέχουν συστήματα σαν το Shopify, σχεδιασμένα από έμπειρες ομάδες, σαν αυτή της Think Plus, μπορούν να σας βοηθήσουν σε επίπεδο Google αλλά και πιθανών πελατών, για να φανείτε όσο το δυνατόν συχνότερα και σε μεγαλύτερα κοινά.

Μάθετε όλα όσα χρειάζεστε για το Shopify: πόσο κοστίζει, ποιες οι λειτουργίες του και ποια τα οφέλη του.

Τι είναι Shopify, πώς λειτουργεί, πόσο κοστίζει;
Πλατφόρμες σαν το Shopify έχουν έρθει για να μείνουν. Με την τεράστια αύξηση των online αγορών, πρέπει να ξέρετε πώς λειτουργεί, πόσο κοστίζει...

Εάν δεν έχετε την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να ισορροπήσετε την αισθητική με τη λειτουργικότητα, τότε δεν θα είστε σε θέση να τελειοποιήσετε το front-end σας. Αυτό σημαίνει ότι οι υποσχέσεις του headless ecommerce, πολύ απλά δεν μπορούν να επιτευχθούν.

Η δυνατότητα για προσαρμογή και ανάπτυξη που έρχεται με το να έχετε ένα χωριστό front-end, είναι εξαιρετικά επικερδής, αλλά πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρους web developers που γνωρίζουν τις απαιτήσεις των ξεχωριστών συστημάτων. Διότι, η συνεχής ανάπτυξη που χρειάζεστε για να αξιοποιείτε νέες ευκαιρίες και να εκμεταλλεύεστε νέες τάσεις, θα σημαίνει ότι τα updates σας θα πρέπει να ξεδιπλώνονται συχνότερα και θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στα συστήματά σας.

Τα οφέλη του να είσαι (σχεδόν) ακέφαλος

Το headless ecommerce παρέχει ευκαιρίες που ένας πολυμήχανος επιχειρηματίας μπορεί σίγουρα να εκμεταλλευτεί.

Όπως και με κάθε νέο βήμα της τεχνολογίας που βγαίνει στην αγορά, έτσι κι αυτό έχει τις δυσκολίες του. Αλλά τα συστήματα αυτά σας δίνουν τη δυνατότητα να κάνετε κάποια πράγματα που άλλες πλατφόρμες ακόμα δεν μπορούν. Τα οποία μάλιστα σχετίζονται με τις προκλήσεις που αναφέραμε παραπάνω. Άλλωστε, στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου, έννοιες όπως οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες, συνήθως πάνε χεράκι-χεράκι!

1. Ελευθερία στην ανάπτυξη & customization

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του headless ecommerce είναι η ελευθερία στην οργάνωση και την παρουσίαση των δεδομένων. Οι "παραδοσιακές" πλατφόρμες δεν δίνουν σχεδόν κανένα περιθώριο για customization, ενώ οι headless μπορούν να προσαρμοστούν όπως θέλετε εσείς ή πιο σωστά, όπως απαιτεί το brand σας και οι τάσεις της επικαιρότητας.

Η ελευθερία που έρχεται με την ανάπτυξη ανεξάρτητων συστημάτων είναι ασύγκριτη. Εάν τα API μπορούν να ανταπεξέλθουν, τότε οι "ακέφαλες" πλατφόρμες σάς επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα eshop που ταιριάζει πολύ καλύτερα με το όραμά σας.

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μοναδικό customized UX, δίνοντας στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα τη δική του ταυτότητα που θα το κάνει να ξεχωρίσει. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε μοναδικούς και αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης του back-end σας για να πάρετε το προβάδισμα σε σχέση με τον ανταγωνισμό σας.

2. Ανταγωνιστικότητα

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι είστε σε θέση να προσαρμόζετε γρήγορα και ολοκληρωτικά τα front και back-ends σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εκμεταλλεύεστε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά, χωρίς να έχετε τους περιορισμούς των καθιερωμένων CMS πλατφορμών και να έχετε έτσι ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: την ταχύτητα.

Ωστόσο, αυτό θα συμβεί μόνο αν έχετε τους πόρους και το know-how για να επωφεληθείτε αυτών των ευκαιριών. Είναι σίγουρα κάτι αρκετά δύσκολο για να καταφέρετε μόνοι σας, ειδικά αν τώρα ξεκινάτε στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αν δεν έχετε βοήθεια από ειδικούς σε αυτόν τον τομέα, η πολυπλοκότητα του development θα ζορίσει ακόμα κι ένα ήδη εδραιωμένο eshop.

3. Επέκταση πρόσβασης πλατφόρμας & integrations

Κάθε ecommerce επιχείρηση χρειάζεται έξτρα εφαρμογές και λογισμικά για να μπορεί να εκπληρώσει τις καθημερινές λειτουργικές της ανάγκες. Για παράδειγμα, χρειάζεται CRM, accounting λογισμικά, reports για έλεγχο ανάπτυξης, social media για προώθηση, εργαλεία email marketing και πολλά, πολλά ακόμα.

Το headless ecommerce έχει το αβαντάζ, με ένα τόσο "ελεύθερο" front-end, να μπορεί να δέχεται κάθε είδους διασύνδεση που θα βοηθήσει την επιχείρηση και θα της εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα. Και μάλιστα, να το δέχεται άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.

Με ένα ακέφαλο σύστημα που βασίζεται σε API, κάθε έμπειρος developer έχει την ελευθερία να κάνει ό,τι αλλαγή και διασύνδεση χρειάζεστε, χωρίς μάλιστα αυτές οι αλλαγές να επηρεάζουν την εμπειρία των επισκεπτών σας.


4. Ευελιξία & προσαρμοστικότητα

Η ευελιξία που έρχεται με το headless ecommerce είναι διττή. Αφορά τόσο τον καταναλωτή, όσο και το ίδιο το ηλεκτρονικό κατάστημα. Από τη μία, οι καταναλωτές απολαμβάνουν την ευελιξία να κάνουν τις αγορές τους από όπου θέλουν: το κατάστημα, διαδικτυακά, μέσω εφαρμογής και φυσικά μέσα από κάθε συσκευή (υπολογιστή, κινητό, λάπτοπ ή τάμπλετ).

Από την άλλη, ένα eshop έχει την ελευθερία να προσαρμόζεται στις τάσεις της αγοράς και να ενημερώνει το περιεχόμενό του χωρίς να βαραίνει το back-end ή να διαταράσσει το UX.

Για παράδειγμα, φανταστείτε πόσο σημαντικό είναι να μπορείτε εύκολα να προσθέτετε νέα προϊόντα ή προσφορές. Το θέμα όμως είναι πως η προσθήκη ενός νέου προϊόντος μπορεί με ένα παραδοσιακό σύστημα να είναι πιο περίπλοκη και να απαιτεί πρόσθετα integrations. Με το headless όμως, αυτό το πρόβλημα εξαλείφεται, αφού σας επιτρέπει να προσαρμόσετε όποια λειτουργία ή δομή χρειάζεται η επιχείρησή σας.

5. Ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι ένα σημαντικό ζήτημα όταν πρόκειται για μια ecommerce επιχείρηση. Χωρίς τα κατάλληλα μέτρα, οι πληροφορίες των επισκεπτών είναι επιρρεπείς στο να καταλήξουν σε λάθος χέρια.

Το θετικό είναι ότι τα "ακέφαλα" συστήματα λύνουν αυτό το πρόβλημα σε σημαντικό βαθμό, αφού ενισχύουν την ασφάλεια στο CMS. Λόγω του σχεδιασμού τους, είναι πολύ λιγότερο επιρρεπείς σε επιθέσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος εισβάλλει στο σύστημά σας και προσπαθήσει να πουλήσει προϊόντα χωρίς άδεια για παράδειγμα, δεν θα μπορεί να πάρει τον έλεγχο όλου του συστήματος.

Ακέφαλο Shopify

headless ecommerce in shopify plus

Λόγω της φύσης του headless ecommerce, μεγάλο μέρος της λειτουργικότητας στην οποία βασίζονται οι ιδιοκτήτες των Shopify ιστοσελίδων, δεν θα είναι διαθέσιμη. Αυτό σχετίζεται κυρίως με το πρόγραμμα επεξεργασίας των Shopify themes. Η διασύνδεση με API δεν είναι ούτε αυτή εύκολη, ειδικά χωρίς τη βοήθεια ειδικού. Η δυσκολία της έγκειται στο πόσα σκοπεύετε να ενσωματώσετε στην πλατφόρμα σας.

Θυμηθείτε όμως, ότι για το Shopify, η κορυφαία CMS πλατφόρμα για e-commerce, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες οι δυνατότητες του headless ecommerce. Μάλιστα, σε πολλά από τα πακέτα του, όπως το Shopify Plus, επιτρέπει την headless ανάπτυξη. Έτσι, μπορείτε να στηριχτείτε σε μια αποδεδειγμένα αξιόπιστη πλατφόρμα και να εξερευνήσετε του δρόμους που ανοίγει αυτή η νέα προσέγγιση. Αν θέλετε λοιπόν να πάρετε το προβάδισμα, μπορούμε να σας βοηθήσουμε!

💡
Shopify Expert Tip: Το headless δεν είναι για όλους. Συζητήστε με την ομάδα μας για να βρούμε την καλύτερη προσέγγιση για την επιχείρησή σας.

Συμπεράσματα

Το headless ecommerce πρόκειται για μια σχετικά νέα "τάση". Έχει τις δυνατότητες για να εκτοξεύσει την επιχείρησή σας, ειδικά αν διαθέτετε την κατάλληλη ομάδα που μπορεί να το διαχειριστεί για να μπορεί να το εκμεταλλευτείτε.

Τα κόστη του θα είναι απαιτητικά για μία start-up, ενώ τα ήδη εδραιωμένα eshop μπορεί να δυσκολευτούν στη μετάβαση. Γι' αυτό σε κάθε περίπτωση απαιτείται η τεχνογνωσία και η εμπειρία ειδικών. Όπως ακριβώς είναι και η ομάδα της Think Plus!

Οι παραδοσιακές πλατφόρμες του e-commerce έχουν πολλά να προσφέρουν και πάροχοι όπως το Shopify, συνεχώς εξερευνούν τα όριά τους, ενώ παράλληλα κάνουν πολύ απλές τις επαναστάσεις στη συνδεσιμότητα.

Αν θέλετε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στο ηλεκτρονικό εμπόριο, headless ή μη, εμπιστευτείτε μας για να χτίσουμε το ηλεκτρονικό κατάστημά σας για εσάς! Η εξειδικευμένη ομάδα μας θα μελετήσει διεξοδικά τις ανάγκες της επιχείρησής σας και θα προτείνει τις καλύτερες δυνατές λύσεις για να πετύχετε τους στόχους σας. Με τον μοναδικό, επίσημο τίτλο Shopify Experts στην Ελλάδα, διαθέτουμε την ευελιξία και αξιοπιστία που χρειάζεστε.

Στην Think Plus σχεδιάζουμε στρατηγικές με γνώμονα τη μοναδικότητα, τις απαιτήσεις και το επίπεδο της επιχείρησής σας.

Ρωτήστε μας οποιαδήποτε απορία, ζητήστε συμβουλές ή μάθετε πώς να εξελίξετε το project σας.