Reviews πελατών: Γιατί τα θέλετε για το eshop σας & πώς να τα αποκτήσετε

Posted at:

02 June, 2023

Reading time:

7 min read

Reviews πελατών: Γιατί τα θέλετε για το

Πόσο σημαντικά είναι τα reviews πελατών για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα και πώς να τα αποκτήσετε.

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι ηλεκτρονικές αγορές βλέπουν δραματική αύξηση. Με την άνοδο του eCommerce, η σημασία των reviews πελατών έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ.

Μάλιστα, εννέα στους 10 πελάτες αναζητούν ενεργά κριτικές πριν αγοράσουν. Οι αμερόληπτες γνώμες προηγούμενων αγοραστών τους βοηθούν να πάρουν μια απόφαση, ειδικά αν δεν εμπιστεύονται εύκολα ένα brand.

Το να πείσετε τους ανθρώπους να αφήσουν κριτικές είναι δύσκολο, αλλά είναι απαραίτητο για να δώσετε στους πελάτες τις πληροφορίες που χρειάζονται ακριβώς όταν τις χρειάζονται και να βελτιώσετε τη marketing στρατηγική σας.

Γιατί χρειάζεστε reviews πελατών για το eshop σας - 6 Λόγοι

Δημιουργούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία

Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για τους οποίους ένα eshop χρειάζεται κριτικές είναι για το "χτίσιμο" εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Όταν οι δυνητικοί πελάτες βλέπουν θετικές κριτικές από άλλους αγοραστές, είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούν το ηλεκτρονικό κατάστημα και να προβούν σε αγορά. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια έρευνα της BrightLocal, το 91% των καταναλωτών διαβάζουν διαδικτυακές κριτικές πριν προβούν σε αγορά. Παρέχοντας στους πελάτες σας μια πλατφόρμα για να μοιράζονται τις εμπειρίες τους, μπορείτε να δείξετε στους δυνητικούς σας αγοραστές ότι αποτελούν μια έγκυρη και αξιόπιστη πηγή για τις ανάγκες τους.

8 τρόποι για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των πελατών
Σε ένα τέτοιο χαοτικό περιβάλλον, η εμπιστοσύνη των πελατών είναι το κλειδί. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να...

Παρέχει πολύτιμο feedback

Τα reviews πελατών μπορεί να παρέχουν πολύτιμο feedback για το eshop σας, κυρίως σχετικά με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρετε. Προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με το τι αρέσει και τι δεν αρέσει στο κοινό σας για ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία, δίνοντάς σας έτσι την ευκαιρία να κάνουνετε βελτιώσεις και προσαρμογές. Αναλύοντας τα σχόλια των πελατών, μπορείτε να εντοπίσετε μοτίβα και τάσεις και να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών σας. Αυτό όχι μόνο σας βοηθά τα να παρέχετε καλύτερα προϊόντα και ανώτερες υπηρεσίες, αλλά σας επιτρέπει επίσης να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πελατών σας.

Βελτιώνει την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης

Οι αξιολογήσεις πελατών μπορούν επίσης να βελτιώσουν την κατάταξη ενός ηλεκτρονικού καταστήματος στις μηχανές αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό και την ποιότητα των αξιολογήσεων των πελατών κατά την κατάταξη των ιστοσελίδων. Αυτό σημαίνει ότι τα eshop που έχουν μεγάλο αριθμό θετικών reviews είναι πιθανό να κατατάσσονται υψηλότερα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, διευκολύνοντας τους δυνητικούς πελάτες να τα βρουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα του ηλεκτρονικού καταστήματος, αι φυσικά, μεγαλύτερεςπωλήσεις και περισσότερα έσοδα.

Αυξάνει τις πωλήσεις και τα έσοδα

Όπως μόλις προαναφέραμε, τα reviews πελατών μπορούν να αυξήσουν τις πωλήσεις και τα έσοδα του eshop σας. Οι θετικές κριτικές μπορούν να λειτουργήσουν ως μια μορφή κοινωνικής απόδειξης, καθησυχάζοντας τους πιθανούς πελάτες ότι παίρνουν τη σωστή απόφαση αγοράζοντας από ένα συγκεκριμένο ηλεκτρονικό κατάστημα. Σύμφωνα με μελέτη του Spiegel Research Center, τα προϊόντα με κριτικές έχουν 270% περισσότερες πιθανότητες να αγοραστούν από ό,τι τα προϊόντα χωρίς κριτικές. Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά καταστήματα που ενθαρρύνουν τους πελάτες να αφήνουν κριτικές είναι πιθανό να δουν αύξηση των πωλήσεων και των εσόδων τους.

γραφικό με reviews πελατών που λένε τη γνώμη τους

Ενθαρρύνουν το engagement των πελατών

Οι κριτικές πελατών ενθαρρύνουν επίσης το πολυπόθητο engagement των πελατών με τα brands. Αφήνοντας μια κριτική, οι πελάτες αισθάνονται ότι η γνώμη τους εκτιμάται και ότι αποτελούν σημαντικό μέρος της κοινότητας του ηλεκτρονικού καταστήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αφοσίωση, που με τη σειρά του αυτό σημαίνει ότι ένας επισκέπτης μπορεί να γίνει συχνός πελάτης. Οι πελάτες είναι πιο πιθανό να επιστρέψουν σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που εκτιμά τη συμβολή τους.

Βοηθά να ξεχωρίσετε από τους ανταγωνιστές

Τα reviews πελατών μπορούν να βοηθήσουν το eshop σας να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και να αποκτήσει ένα σημαντικό προβάδισμα. Σε μια εποχή που ξεπροβάλλουν ηλεκτρονικά καταστήματα κάθε μέρα και που ο χρήστης έχει πλέον πάρα πολλές επιλογές για να καλύψει την ανάγκη του, οι κριτικές είναι από τα λίγα πράγματα που τους βοηθάει να πάρουν μια απόφαση και να προβούν σε αγορά. Τα eshop με μεγάλο αριθμό θετικών κριτικών είναι πιθανό να θεωρούνται πιο αξιόπιστα και αξιόλογα από τους ανταγωνιστές τους. Αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να προσελκύσουν και να διατηρήσουν πελάτες, ακόμη και σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά.

4 Εύκολοι τρόποι για να αποκτήσετε reviews πελατών

1. Ζητήστε το

Ακούγεται απλό, αλλά οι περισσότεροι αγοραστές δεν θα αφήσουν κριτική αν δεν τους το ζητήσετε ρητά. Στείλτε ερωτηματολόγια πελατών ή προτρέψετε τους να αφήσουν μια κριτική απευθείας στο eshop σας.

Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να στείλετε ένα email ή SMS που τους ενθαρρύνει να αφήσουν ένα review. Βεβαιωθείτε όμως ότι τους δίνετε αρκετό χρόνο για να χρησιμοποιήσουν πραγματικά το προϊόν σας - το 81% των αγοραστών είναι πιο πιθανό να αφήσουν κριτική αφού χρησιμοποιήσουν το προϊόν περισσότερες από μία φορές.

2. Κάντε το εύκολο

Όσο πιο εύκολο είναι, τόσο πιο πιθανό είναι να το κάνουν οι πελάτες, γιατί ακόμα και αυτό αφορά τη συνολική τους εμπειρία. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν να κάνουν είναι να περάσουν από εμπόδια, όταν έχουν ήδη παραλάβει το προϊόν τους.

Βοηθήστε τους πελάτες σας σε όλη τη διαδικασία, δώστε τους καθοδήγηση σε κάθε βήμα και εξαλείψτε κάθε πιθανό εμπόδιο:

  • Μειώστε (ή, ιδανικά, διορθώστε) τυχόν τεχνικά ζητήματα.
  • Δημιουργήστε όσο το δυνατόν λιγότερα πεδία προς συμπλήρωση.
  • Κάντε τους να απαντήσουν σε ερωτήσεις.
Μάθετε Facebook Marketing για eCommerce με 11 βήματα
Facebook Marketing για eCommerce επιχειρήσεις: Ένας απλός οδηγός για πωλήσεις, με 11 βήματα για την επιτυχία.

3. Δώστε τους κίνητρα

Σε όλους αρέσει να παίρνουν κάτι δωρεάν και το 73% των καταναλωτών δηλώνουν ότι θα ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν μια κριτική αν τους προσφερόταν ένα κίνητρο. Όπως για παράδειγμα ένα δώρο, μια έκπτωση στην επόμενη αγορά τους ή πρόσθετοι πόντοι επιβράβευσης.

reviews πελατών με αστεράκια

Τι είδους κίνητρα πρέπει να προσφέρετε;

Αυτό εξαρτάται από το προϊόν και το κοινό σας. Αν πουλάτε ακριβά ηλεκτρονικά είδη, οι αγοραστές μπορεί να προτιμήσουν μια έκπτωση στην επόμενη αγορά τους από ένα δώρο, ενώ κάποιος που αγοράζει μακιγιάζ μπορεί να ενδιαφέρεται για ένα δώρο για να δοκιμάσει ένα νέο προϊόν.

Ορισμένα νούμερα για να βρείτε το κατάλληλο κίνητρο για reviews των πελατών σας:

  • Το 91% των αγοραστών θα ήθελε να λάβει το προϊόν δωρεάν.
  • Το 85% θα ήθελε να λάβει το προϊόν πριν κυκλοφορήσει.
  • Το 67% θα ήθελε έκπτωση σε μελλοντικά προϊόντα.
  • Το 59% θα ήθελε πόντους επιβράβευσης.

Μπορείτε ακόμη και να προσφέρετε μια κλιμακούμενη κλίμακα προνομίων ανάλογα με την κριτική. Για παράδειγμα, οι πελάτες που υποβάλλουν μια φωτογραφία μαζί με την κριτική τους μπορεί να λάβουν 15% έκπτωση στην επόμενη αγορά τους, σε αντίθεση με 10% έκπτωση αν αφήσουν μόνο μια γραπτή κριτική.

4. Να απαντάτε στα reviews πελατών

Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές αναμένουν από τις επιχειρήσεις να απαντήσουν στις αρνητικές κριτικές εντός μιας εβδομάδας. Αυτό δείχνει ότι ενδιαφέρεστε και ότι είστε ανοιχτοί στο να λαμβάνετε τα σχόλια των πελατών.

Επίσης, καλό θα ήταν η απάντησή σας να είναι όσο πιο προσωποποιημένη γίνεται. Οι αγοραστές συνολικά είναι πιο πρόθυμοι να αγοράσουν από ένα eshop που ανταποκρίνεται σε θετικές και αρνητικές κριτικές.

Σημαντική συμβουλή: Μην φοβάστε τις αρνητικές κριτικές

Οι αγοραστές δεν θέλουν να βλέπουν μόνο θετικές κριτικές - θέλουν απόψεις από όλες τις πλευρές. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού οι χρήστες περνούν πενταπλάσιο χρόνο σε sites όταν αλληλεπιδρούν με κακές κριτικές.

Τα reviews αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της απόφασης αγοράς για τους περισσότερους online αγοραστές. Ως ιδιοκτήτης ή διαχειριστής ενός eshop, είναι κρίσιμο να τασυλλέγετε και να τα εμφανίζετε σε διάφορα σημεία. Μην ξεχνάτε επίσης πως η πλειοψηφία των νέων πελατών αναζητά ενεργά κριτικές πριν αγοράσει ένα προϊόν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν είστε ένα νεότερο brand που οι πιθανοί (ή μελλοντικοί) αγοραστές μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι.

Αναδείξτε το eshop σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Και δώστε του το boost που χρειάζεται με τη βοήθεια από eCommerce Experts.