Google Ads account για αρχάριους: PPC και έρευνα keywords

Posted at:

17 March, 2022

Reading time:

7 min read

Google Ads account για αρχάριους: PPC κα

Ο κόσμος του digital marketing μπορεί να μπερδέψει κάθε φιλόδοξο επιχειρηματία. Τα Google ads account, με το PPC advertising και το keyword research, είναι από τις βασικές αρχές που πρέπει να κατανοήσετε για να μπορείτε να τρέχετε επιτυχημένες καμπάνιες και να αυξήσετε το ROI σας.

Γι' αυτό στην Think Plus, με εξειδίκευση σε κάθε μορφή διαφήμισης, digital ή traditional, σας παρουσιάζουμε έναν σύντομο οδηγό για Google Ads account.

Χτίζοντας ένα Google Ads account

Μια σαφής και λογική δομή ενός Google Ads λογαριασμού, είναι σημαντική για 3 κύριους λόγους:

 1. Διασφαλίζει ότι οι αναζητήσεις που ενεργοποιούν τις διαφημίσεις σας είναι σχετικές με το κοινό σας.
 2. Βελτιώνει τα quality scores (τη βαθμολογία που δίνει η Google στις διαφημίσεις σας), που με τη σειρά τους θα σας οδηγούν σε υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζητήσεων, χωρίς να διαθέσετε πολλά χρήματα.
 3. Σας βοηθά να παραμείνετε οργανωμένοι και να γίνετε ακόμα καλύτεροι έχοντας το περιθώριο για βελτιστοποιήσεις (optimizes). Εάν στον λογαριασμό σας επικρατεί ένα χάος, τότε είναι πιθανό να χαθείτε σε αυτό το χάος κάνοντας τα αποτελέσματά σας να πέφτουν κατακόρυφα και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα βελτιστοποίησής τους.

Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν έναν google ads account, όπως και τον καλύτερο τρόπο που μπορείτε να τα οργανώσετε.

Ιεραρχία Google Ads Account

Οι λογαριασμοί είναι δομημένοι με τον ακόλουθο τρόπο:

Δομή & Ιεραρχία Google-Ads account

My Client Center

Το My Client Center (MCC) βοηθά στη διαχείριση πολλών λογαριασμών που μπορεί να πραγματοποιείται από έναν διαφημιστή ή ένα γραφείο (agency). Οι λογαριασμοί πελατών μπορούν να προστεθούν είτε με την εισαγωγή του account ID και με τον πελάτη να αποδέχεται την αίτηση σύνδεσης, είτε με τη δημιουργία τους εντός του MCC. Μέσω του MCC μπορείτε να διαχειριστείτε ορισμένες ρυθμίσεις ανώτατου επιπέδου σε όλους τους λογαριασμούς.

Account

Τα accounts (ή λογαριασμοί) είναι η πιο απλή κατηγορία και μπορείτε εύκολα να την καταλάβετε. Συνήθως, ένας πελάτης θα έχει μόνο έναν λογαριασμό που θα περιέχει όλη τη δραστηριότητά του. Ωστόσο, εάν η δραστηριότητα εκτελείται σε πολλές αγορές ή αν υπάρχουν διαφορετικές επωνυμίες κάτω από την ίδια εταιρεία, τότε μπορεί να χρειάζεται να χρησιμοποιεί πολλά account.

Campaigns

Στο πλαίσιο ενός google ads account οι εκστρατείες (Campaigns) αποτελούν το ανώτερο τμήμα και συνήθως οργανώνονται βάσει μιας ευρείας γκάμας θεμάτων. Ένα παράδειγμα αυτού θα μπορούσε να είναι ένας έμπορος αθλητικών ειδών που θα χωρίσει τις εκστρατείες του με βάση το brand των προϊόντων του (Nike, Adidas κ.λπ.).

Ad Groups

ad groups

Κάτω από κάθε καμπάνια, θα δημιουργήσετε σχετικά ad groups, τα οποία θα είναι πολύ πιο συγκεκριμένα. Στο παράδειγμα που αναφέραμε παραπάνω για τον έμπορο αθλητικών ειδών όπου οι καμπάνιες χωρίζονται ανά brand, μια ομάδα μπορεί να είναι σχετική με τον τύπο ένδυσης (π.χ. παπούτσια στο πλαίσιο καμπάνιας Nike). Δεν υπάρχει προτεινόμενος αριθμός για τις ομάδες διαφήμισης (ad groups) που θα υπάρχουν κάτω από μια καμπάνια. Συνήθως όμως είναι πιο διαχειρίσιμος ένας μικρός αριθμός, καθώς έτσι δεν θα αυξάνετε το budget της καμπάνια σας. Οι ομάδες διαφημίσεων (ad groups) περιέχουν λέξεις-κλειδιά που ενεργοποιούν τις διαφημίσεις σας και, στη συνέχεια, οδηγούν σε μια σχετική landing page.

Keywords (λέξεις-κλειδιά)

PPC λέξεις κλειδιά Google Ads

Οι λέξεις-κλειδιά (keywords) εμπίπτουν σε κάθε ad group και είναι πολύ σημαντικές για να ελέγχετε τον τρόπο που ενεργοποιείται η διαφήμισή σας. Όταν κάποιος ψάχνει κάτι στην Google και πληκτρολογεί μια λέξη, αυτή η αναζήτηση ονομάζεται "ερώτημα αναζήτησης" (search query). Αυτό το search query αντιστοιχίζεται με μια λέξη-κλειδί, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί μια διαφήμιση. Κάθε keyword θα έχει ένα Max CPC, ένα match type (τύπο αντιστοίχισης) κι ένα quality score που θα είναι συνδεδεμένα με αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να διεξάγετε λεπτομερή έρευνα στις λέξεις-κλειδιά, ώστε να καταλάβετε τους τύπους αντιστοίχησης αλλά και να αφιερώσετε χρόνο για να βελτιώνετε τη στρατηγική των keyword σας. Μία πολύ καλή πρακτική είναι τα ad groups να μην περιλαμβάνουν πάνω από 15 keywords. Αυτό διασφαλίζει πως θα είναι όσο πιο στοχευμένα γίνεται προς ένα συγκεκριμένο θέμα.

Στην Think Plus διεξάγουμε advanced έρευνες για να βρούμε τα κατάλληλα keywords και να προσεγγίσουμε το σωστό target group.

Ads

Text ads in google ads accounts

Είναι ουσιαστικά το κείμενο που θα εμφανιστεί όταν ενεργοποιείται η διαφήμισή σας. Μία από τις βέλτιστες πρακτικές στα google ads accounts, είναι κάθε ad group να περιέχει 3 διαφημίσεις (ανά ad group) που οδηγούν στην ίδια landing page. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του AdWords για να μπορέσουν να εγκριθούν οι διαφημίσεις σας, για να τις δοκιμάσετε με την πάροδο του χρόνου (A/B testing), αλλά και για να τονίσετε τα πλεονεκτήματα της προσφοράς σας και να κοντράρετε τον ανταγωνισμό σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Έρευνα keywords

PPC έρευνα για λέξεις κλειδιά σε Google Ads account

Η έρευνα των keyword είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε Google Ads account και PPC διαφήμισης. Το να επιλέγετε τους κατάλληλους όρους με τους οποίους θα εμφανίζεται η διαφήμισή σας, αυτό αυξάνει την πιθανότητα για υψηλότερα conversions (μετατροπή επισκεπτών σε πελάτες). Επίσης, διασφαλίζει ταυτόχρονα ότι αυτά τα keywords είναι αρκετά μεγάλα σε μήκος (long-tail) και αρκετά συγκεκριμένα ώστε να σας βοηθούν να ελέγχετε το κόστος.

Η PPC keyword έρευνα παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με την SEO keyword έρευνα. Η κύρια διαφορά είναι ότι στο SEO, ο στόχος σας πρέπει να είναι να κατανοήσετε το γενικότερο θέμα των λέξεων-κλειδιών. Ποια keyword αναζητούν οι άνθρωποι και τι καταλαβαίνουμε για την πρόθεσή τους; Τι μπορούμε να μάθουμε από την εξέτασή τους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο; Ενώ με το PPC keyword research, ο στόχος σας πρέπει να είναι να βρείτε τις λέξεις-κλειδιά στις οποίες μπορείτε να υποβάλετε κάποια προσφορά. Ποιες λέξεις-κλειδιά θα σας αποφέρουν πιθανόν πιο πολλά χρήματα για την επένδυση κόστους ανά κλικ (CPC);

Η έρευνα των keyword μπορεί να διεξαχθεί με τη χρήση ορισμένων εργαλείων, όπως το SEMrush, Ahrefs ή το Keyword Planner της Google.

Κατηγορίες keywords

Οι λέξεις-κλειδιά μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

 • Brand: Όποια keywords περιέχουν το brand name σας ή εμπορικούς όρους.
 • Generic: Όροι σχετικοί με τα προσφερόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες.
 • Related Terms: Όροι που δεν σχετίζονται άμεσα με αυτό που πουλάτε, αλλά οι χρήστες που θέλουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας μπορεί να αναζητούν.
 • Competitor Terms: Τα brand name των ανταγωνιστών που προσφέρουν παρόμοια προϊόντα και υπηρεσίες με τα δικά σας.

Match Types (Τύποι αντιστοίχισης)

Υπάρχουν τέσσερις τύποι αντιστοίχισης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λέξεις-κλειδιά σε έναν Google Ads account:

 • Exact: Οι διαφημίσεις θα προβάλλονται μόνο όταν ένας χρήστης αναζητά κείμενο που αντιστοιχεί ακριβώς στη λέξη-κλειδί με μικρές παραλλαγές (πληθυντικός - ενικός αριθμός και ορθογραφικά λάθη).
 • Phrase: Οι διαφημίσεις ενδέχεται να εμφανίζονται σε αναζητήσεις που αντιστοιχούν σε μια φράση ή σε παρόμοιες παραλλαγές αυτής της φράσης, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν επιπλέον λέξεις, πριν ή μετά.
 • Broad: Οι διαφημίσεις ενδέχεται να εμφανίζονται σε αναζητήσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν ορθογραφικά λάθη, συνώνυμα, σχετικές αναζητήσεις και άλλες σχετικές παραλλαγές.
 • Broad Match Modified: Μοιάζει με την broad (ευρεία αντιστοίχιση), ωστόσο, τοποθετώντας το σύμβολο + μπροστά από συγκεκριμένες λέξεις μέσα στο keyword, υποδεικνύετε ότι ο όρος αναζήτησης πρέπει να περιλαμβάνει αυτήν τη συγκεκριμένη λέξη.

Όπως και με τις κατηγορίες των keyword, κάθε match type έχει και διαφορετικό κόστος. Η exact match (ακριβής αντιστοίχιση) κατηγορία είναι η φθηνότερη, καθώς θα ταιριάζει με πολύ λιγότερα search queries, ενώ η broad (ευρεία) είναι η πιο ακριβή λόγω του όγκου των αναζητήσεων για τις οποίες μπορεί να προβληθεί η διαφήμιση σας.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την broad και phrase κατηγορία για να αυξήσετε την περαιτέρω έρευνα λέξεων-κλειδιών, καθώς θα μπορείτε να ελέγξετε τους συγκεκριμένους όρους που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να ταιριάζουν με τα keywords σας, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να προστεθούν ως exact match.

Οργάνωση keywords

PPC οργάνωση grouping λέξεις κλειδιά σε Google Ads account

Αφού συγκεντρώσετε μια λίστα από λέξεις-κλειδιά, είναι σημαντικό να οργανωθούν και να ομαδοποιηθούν σε καμπάνιες και ομάδες διαφημίσεων (ad groups). Όσο πιο εστιασμένα είναι τα ad group σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να μετρήσετε την απόδοση κάθε λέξης-κλειδιού, να περιορίσετε ή να επεκτείνετε τις λίστες σας, εάν αυτό είναι απαραίτητο, και να δημιουργήσετε πολύ συγκεκριμένες και σχετικές διαφημίσεις.

Αρνητικά keywords

Αρνητικές PPC λέξεις κλειδιά

Οι αρνητικές λέξεις-κλειδιά είναι οι όροι αναζήτησης στους οποίους δεν θέλετε να εμφανίζονται οι διαφημίσεις σας. Αποτελούν σημαντικό μέρος οποιασδήποτε καμπάνιας, επειδή βοηθούν στον έλεγχο του κόστους και διατηρούν τις διαφημίσεις σας όσο το δυνατόν πιο σχετικές στο κοινό-στόχο σας.

Ο κύριος λόγος για να συμπεριλάβετε αρνητικά keyword είναι για να αποτρέψετε την εμφάνιση των διαφημίσεών σας και κατ' επέκταση, της επωνυμίας σας, σε αναζητήσεις που είναι άσχετες ή προσβλητικές. Παραδείγματος χάριν, ένας πωλητής επίπλων υψηλής ποιότητας θα ήθελε να στοχεύσει εύπορους πελάτες. Γι' αυτό, στον κατάλογο των αρνητικών λέξεων θα πρόσθετε λέξεις όπως «φτηνός» και «δωρεάν» για να αποτρέψει την εμφάνιση των διαφημίσεών του με αυτούς τους όρους σε τέτοιες αναζητήσεις. Καλό θα ήταν επίσης να αποκλείσετε όρους που είναι μεν παρόμοιοι, αλλά όχι πραγματικά σχετικοί με την επιχείρησή σας, όπως για παράδειγμα, το εάν πουλάτε οικιακές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των πλυντηρίων πιάτων και των στεγνωτηρίων ρούχων.

Στα Google Ads accounts, τα αρνητικά keywords είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ειδικά αν χρησιμοποιείτε broad ή phrase match λέξεις, αφού οι πιθανότητες εμφάνισης άσχετων όρων είναι περισσότερες.

Αν και η έρευνα των keyword φαίνεται τρομακτική με μια πρώτη ματιά, αν τη σπάσετε σε μικρότερα κομμάτια, η όλη διαδικασία θα γίνει πιο διαχειρίσιμη και αποτελεσματική. Είτε ξεκινάτε τώρα στον digital κόσμο, είτε είστε γνώστης των Google Ads account, για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζετε, μπορείτε να ρωτήσετε τους ειδικούς στο paid advertising της Think Plus!

Στην Think Plus σχεδιάζουμε με γνώμονα τη μοναδικότητα, τις απαιτήσεις και το επίπεδο της επιχείρησής σας.