Το Facebook ανακοινώνει το Graph search, ένα εξελιγμένο εργαλείο αναζήτησης για το δίκτυο των φίλων σας

Posted at:

16 January, 2013

Reading time:

2 min read

Το Facebook ανακοινώνει το Graph search,

Στην σημερινή πολυσυζητημένη εκδήλωση του Facebook ανακοινώθηκε ένα νέο εργαλείο αναζήτησης, το Graph search. Όπως ξεκαθάρισε και από την αρχή ο Mark Zuckerberg, δεν πρόκειται για ένα εργαλείο αναζήτησης ιστοσελίδων, αλλά ουσιαστικά δημιουργείται μια αναζήτηση στα δεδομένα του κοινωνικού δικτύου.

Αναφέρεται μάλιστα ότι περιλαμβάνεται σε αυτό ολόκληρο το περιεχόμενό του, δηλαδή 240 δισεκατομμύρια φωτογραφίες, 1 δισεκατομμύριο χρήστες και 1 τρισεκατομμύριο διασυνδέσεις μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα “έξυπνο” εργαλείο από το Facebook το οποίο επιτρέπει την ανεύρεση συνδέσεων, σημείων στο χάρτη, likes, σχολίων, tags σχεδόν ακαριαία.

Για να κάνει κατανοητή την αναζήτηση γράφων ο ιδρυτής του Facebook έδειξε τα παραδοσιακά μπλε links των αποτελεσμάτων μιας “παραδοσιασκής” αναζήτησης, αλλά και τα αποτελέσματα του Graph Search. Ουσιαστικά τα τελευταία εμφανίζουν απευθείας απαντήσεις και όχι συνδέσμους προς αυτές. Ακόμη τα αποτελέσματα του νέου εργαλείου έχουν τη δυνατότητα να ανανεώνονται δυναμικά με φίλτρα που μπορεί να ρυθμίσει ο χρήστης πάνω σε αυτά.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αναζήτησης περιλαμβάνει την γνωστή μπλε μπάρα στο πάνω μέρος της οθόνης πάνω στην οποία μπορεί κανείς να αναζητήσει ότι επιθυμεί. Για παράδειγμα “φωτογραφίες των φίλων μου από το 2009” ή “εστιατόρια στην Αθήνα” ή “μουσική που αρέσει στους φίλους μου”. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται με ταξινόμηση σύμφωνα με τους φίλους που επικοινωνούμε περισσότερο ή έχουμε πιο κοντινές σχέσεις.

Όταν πρόκειται για αποτελέσματα με φωτογραφίες, αυτές οργανώνονται ανά σχέσεις, likes, σχόλια κλπ. Όταν είναι τοποθεσίες η ταξινόμηση είναι ανά μέρη που έχουν επισκεφτεί φίλοι και έχουν δηλώσει ότι τους αρέσουν. Αναφέρεται ότι υπάρχει προστασία της ιδιωτικότητας, καθώς το περισσότερο περιεχόμενο δεν εμφανίζεται δημόσια.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία βρίσκεται προς το παρόν σε δοκιμαστική φάση λειτουργίας. Σε μια ζωντανή επίδειξη των δυνατοτήτων, πραγματοποιήθηκαν ερωτήματα εύρεσης των ελεύθεων αντρών στο Σαν Φραντσίσκο και οι οποίοι είναι φίλοι των φίλων του χρήστη. Επίσης μπορεί να πραγματοποιηθεί αναζήτηση για φίλους που εργάζονται σε μια εταιρεία και έχουν κοινούς φίλους με χρήστες που εργάζονται σε άλλη εταιρεία, φωτογραφίες φίλων που τραβήχθηκαν σε συγκεκριμένη τοποθεσία, πριν από συγκεκριμένη χρονολογία κλπ.

Απ΄ότι φαίνεται το Graph Search χρησιμοποιεί μέχρι ένα βαθμό φυσική γλώσσα για τα ερωτήματα αναζήτησης, ενώ κατά την ενεργοποίηση της υπηρεσίας η γνωστή μπλε μπάρα στο πάνω μέρος της οθόνης αντικαθίσταται από ένα πεδίο αναζήτησης και το γράμμα “F”.

Μερικά παραδείγματα αφορούν αναζητήσεις που ο χρήστης εκφωνεί σε ελεύθερη διάλεκτο στα πρότυπα του Siri και του Google Now όπως "Restaurants liked by my Indian friends", "Photos I've Liked", "TV shows liked by doctors","Friends of friends who are single men in San Francisco".

Το Graph Search του Facebook είναι από σήμερα διαθέσιμο σε beta έκδοση αλλά σε περιορισμένο αριθμό χρηστών. Ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο και πατώντας το πράσινο κουμπί, μπορείτε να μπείτε σε λίστα αναμονής μέχρι να ενεργοποιηθεί και στο δικό σας λογαριασμό.

Facebook Graph Search