Στη δημοσιότητα το πρώτο έγχρωμο φιλμ που χρονολογείται από το 1902

Posted at:

14 September, 2012

Reading time:

1 min read

Στη δημοσιότητα το πρώτο έγχρωμο φιλμ πο

Το πρώτο έγχρωμο φιλμ ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Εθνικού Μουσείου της Αγγλίας, το οποίο χρονολογείται από το 1902. Όπως αναφέρει το BBC δημιουργός του είναι ο Edward Raymond Turner, και περιλαμβάνει μέρος από παρελάσεις στρατιωτών, πτηνών καθώς επίσης και λήψεις από τα παιδιά του.

Το φιλμ ήταν φυλαγμένο σε ένα ένα ειδικό μεταλλικό δοχείο για πάνω από ένα αιώνα, ενώ ανακαλύφθηκε από τον Michael Harvey ο οποίος εργάζεται για το θεματικό αυτό μουσείο της Βρετανίας. Ο Turner είχε κατοχυρώσει τα δικαιώματα μέσω πατέντας για επεξεργασία video τριών χρωμάτων, ο οποίος όμως απεβίωσε τέσσερα χρόνια αργότερα σε ηλικία 29 ετών. Μαζί με το κυρίως εύρημα βρέθηκε και υλικό το οποίο περιγράφει την ακριβή διαδικασία για την επεξεργασία του video, κάτι που βοήθησε αρκετά τους συνεχιστές της προσπάθειας.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε και περιλάμβανε την επεξεργασία χρωματιστού τζελ δεν συνεχίστηκε τον 20ο αιώνα λόγω μηχανικής πολυπλοκότητας και επίσης λόγω του ότι κάθε καρέ κρατούσε μόνο το ένα τρίτο από την πλήρη πληροφορία των χρωμάτων. Η ανάκτηση του video δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση και απαιτούσε δύσκολες ενέργειες, καθώς το υλικό ήταν αποτυπωμένο σε μορφή μεγαλύτερη των 35 χιλιοστών. Αρχικά τα καρέ περάστηκαν μέσα από φίλτρα χρωμάτων και αντιγράφηκαν σε μορφή 35mm περνώντας από μια ειδική διαδικασία μετατροπής. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το video όπως ακριβώς έγινε η λήψη του, χωρίς καμία επιπλέον επεξεργασία.