Πρόστιμο $1.05 δις για τη Samsung για παραβίαση πατεντών της Apple

Posted at:

25 August, 2012

Reading time:

2 min read

Πρόστιμο $1.05 δις για τη Samsung για πα

Η πρώτη φάση της δικαστικής διαμάχης της Apple με τη Samsung ολοκληρώθηκε σήμερα με καθαρό νικητή την Apple και πιθανές παράπλευρες επιπτώσεις που αφορούν όχι μόνο τις 2 εταιρείες αλλά και άλλους κατασκευαστές Android συσκευών. Το τελικό ποσό που επιδικάστηκε στην Apple για ζημιές που προκλήθηκαν από τις παραβιάσεις των πατεντών της Samsung, αγγίζει το ιλλιγιώδες $1.05 δις.
Συγκεκριμένα το σώμα των 9 ενόρκων δικαστηρίου στην Καλιφόρνια αποφάσισαν σε μόλις 22 ώρες ότι η Samsung παραβίασε εκ προθέσεως πέντε από τις 6 πατέντες της Apple.

Στις πατέντες αυτές γίνεται αναφορά για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνιών που αφορούν τον σχεδιασμό αρκετών συσκευών της Samsung όπως το Galaxy S, Galaxy SII, Nexus S 4G, Galaxy Ace, Galaxy Tab 10.1 κ.α. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται το πλήκτρο Home, οι στρογγυλεμένες γωνίες σε ορθογώνιο σχήμα, η συστοιχία εικονιδίων στο κάτω μέρος, το γυαλί από άκρη σε άκρη κ.α

Ίσως σημαντικότερη θεωρείται η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την παραβίαση της πατέντας που αφορά το scrolling στην πλατφόρμα του Android με το ένα δάχτυλο καθώς και την κίνηση με τα δύο δάχτυλα για το zoom in/out. Η απόφαση αυτή έχει επιπτώσεις για κάθε κατασκευαστή smartphone ή tablet το οποίο στηρίζεται στο Android.

Σε δηλώσεις του μετά την απόφαση ο πρόεδρος της Apple, Tim Cook, ανέφερε ότι «η ετυμηγορία είναι ένα ηχηρό και καθαρό μήνυμα ότι η κλοπή δεν είναι σωστή» ενώ συμπλήρωσε ότι «η απόφαση δεν έχει να κάνει με πατέντες και χρήματα αλλά με τις αξίες της εταιρείας αφού η Apple εκτιμά την πρωτοτυπία και την καινοτομία και δίνουμε τη ζωή μας στην παραγωγή των καλύτερων προϊόντων στη Γη. Το κάνουμε αυτό για να ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας και όχι για να μας αντιγράφουν κατάφορα οι ανταγωνιστές μας».

Σε δηλώσεις της η Samsung αναφέρει ότι «η σημερινή απόφαση δε θα πρέπει να θεωρηθεί νίκη της Apple αλλά ως μια ήττα για τον Αμερικανό καταναλωτή. Η απόφαση θα οδηγήσει σε λιγότερες επιλογές, λιγότερη καινοτομία και υψηλότερες τιμές ενώ είναι ατυχές το γεγονός ότι το δίκαιο ευρεσιτεχνιών μπορεί να χειραγωγηθεί ώστε να δοθεί σε μια εταιρεία το δικαίωμα μονοπωλίου για ορθογώνιες συσκευές με στρογγυλεμένες γωνίες ή για τεχνολογίες που βελτιώνονται καθημερινά από τη Samsung και άλλες εταιρείες.» Στις δηλώσεις της η Samsung αναφέρει επίσης ότι δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη της για αυτή την απόφαση ή για άλλες μάχες που διεξάγονται σε δικαστήρια σ ‘ολόκληρο τον κόσμο μερικά από τα οποία έχουν ήδη απορρίψει πολλές από τις αξιώσεις της Apple.

Η διαμάχη των δύο εταιρειών αναμένεται να συνεχιστεί στις 20 Σεπτεμβρίου όπου η Samsung θα προχωρήσει σε έφεση της απόφασης ενώ η Apple θα προσπαθήσει να πιέσει τη Samsung να προχωρήσει σε συμφωνία για την αδειοδότηση των 6 πατεντών, μεγαλώνοντας έτσι περισσότερο τα χρηματικά οφέλη της.