Ο Πειραιάς πύλη εισόδου για την Hewlett Packard στην Ευρώπη

Posted at:

16 November, 2012

Reading time:

2 min read

Ο Πειραιάς πύλη εισόδου για την Hewlett

Συμφωνία για μεταφορά μέρους των προϊόντων της Hewlett Packard προς την Ευρώπη με το στόλο της Cosco και τη διοχέτευσή τους στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω του λιμανιού του Πειραιά και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπέγραψαν τα τρία μέρη.

Μετά από συνάντηση που είχε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη με εκπροσώπους των εταιρειών δήλωσε τα ακόλουθα:

«Θέλω να πω ότι η σημαντική συμφωνία της Hewlett-Packard με την COSCO και την ΤραινΟΣΕ αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Και με αυτή τη συμφωνία επαναβεβαιώνεται ο ρόλος που μπορεί να παίξει η χώρα μας με τις υποδομές που διαθέτει στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη. Και ταυτόχρονα θα αυξηθεί, εάν προχωρήσει, όπως θα θέλαμε, αυτή η συμφωνία, ο όγκος των συναλλαγών στον Πειραιά, αλλά και το μεταφορικό έργο της ΤραινΟΣΕ. Να το πω διαφορετικά, το λιμάνι θα βοηθάει το τραίνο και το τραίνο θα βοηθάει το λιμάνι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια εξέλιξη σημαντική, γιατί δημιουργεί συνέργειες μεταξύ του λιμανιού και του τραίνου. Το τραίνο, επομένως, θα μας δώσει αυτή τη δύναμη και το λιμάνι το ίδιο. Η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει η χώρα μας φιλική στην επιχειρηματικότητα, φιλική στις επενδύσεις. Και μέσα από αυτό το δρόμο της ανάπτυξης, προφανέστατα, θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι η πατρίδα μας μπορεί να τα καταφέρει, όταν η παραγωγική της μηχανή εκσυγχρονίζεται δυναμικά, όπως δείχνει αυτή η σημαντική απόφαση που πήραν αυτοί οι τρεις εταίροι μεταξύ τους. Και όπως πιστεύω ότι όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σε αυτή την πλευρά της Ευρώπης που μπορεί να κερδίσει συμμάχους επιχειρηματικούς, αγορές επιχειρηματικές, προκειμένου να δώσουμε τον τόνο της ανάπτυξης που απαιτούν οι καιροί. Επομένως, είναι μια σημαντική στιγμή και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους δύο υπουργούς και τους εκπροσώπους των εταιρειών, που δίνουν αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη τα οφέλη από την εν λόγω συμφωνία για την Ελλάδα εντοπίζονται σε τρία σημεία: πρώτον στο γεγονός ότι ο Πειραιάς γίνεται επίσημα "σημείο εισόδου" για μια μεγάλη πολυεθνική η οποία σημειώνεται ότι στρέφεται στον Πειραιά εγκαταλείποντας τα λιμάνια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας. Δεύτερον, το γεγονός ότι ο Πειραιάς καθίσταται "σημείο εισόδου" για την Hewllet Packard συνεπάγεται και φορολογικά οφέλη για τη χώρα. Τρίτον, αυξάνονται τα έσοδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να λειτουργήσει ως πρόκριμα για ανάλογες συμφωνίες και με άλλες ξένες πολυεθνικές. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναμένεται να αυξήσει την κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά κατά 30% έως 50% και τούτο διότι πιθανότατα θα ακολουθήσουν και ανταγωνιστές της HP επωφελούμενοι από τη μείωση του κόστους μεταφοράς των πρώτων υλών.