Η αγορά εφαρμογών κινητών τηλεφώνων

Posted at:

10 December, 2011

Reading time:

5 min read

Η αγορά εφαρμογών κινητών τηλεφώνων

Παρουσιάζεται η αγορά εφαρμογών κινητών τηλεφώνων (mobile appications). Μια αγορά που αναπτύσσεται ήδη με εντυπωσιακούς ρυθμούς αλλά και που θα συνεχίζει να μεγαλώνει και να εξαπλώνεται τα επόμενα χρόνια -με δεδομένο και ότι θα αυξάνονται ραγδαίως οι χρήστες έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones) αλλά και tablet PC. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κατεβάσματα εφαρμογών κινητών τηλεφώνων στο τέλος του 2011 θα ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντα, το 2015 θα ανέλθουν σε περίπου 60 δισεκατομμύρια.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ 11ΧΡΟΝΟΥ THOMAS SUAREZ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ο Thomas Suarez είναι ένας 11χρονος μαθητής του South Bay των ΗΠΑ, ο οποίος έχει ιδρύσει μια εταιρία ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα. Ο Thomas έχει γίνει διάσημος ανά τον κόσμο δίνοντας διαλέξεις στο ιντερνετικό δίκτυο TED. Σήμερα κατασκευάζει mobile εφαρμογές μόνο για iPhone και iPad, στο μέλλον όμως θέλει να δημιουργήσει εφαρμογές και σε περιβάλλον Android. Η εταιρεία του ονομάζεται CarrotCorp, και έχει σκοπό την ανάπτυξη εφαρμογών για iOS συσκευές. Οι εφαρμογές του απευθύνονται σε παιδιά και έχουν ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Όπως δήλωσε οThomas -πολλά είναι τα παιδιά που δεν θέλουν απλώς να παίζουν παιχνίδια αλλά και να αναπτύσσουν παιχνίδια, όμως είναι δύσκολο γιατί δεν ξέρουν που να ψάξουν ενώ οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν για να τους δείξουν.

Δείτε την διάλεξη του μικρού Thomas στην διαδικτυακή εκπομπή TED στο Youtube

Μεγαλώνοντας η γενιά του Thomas θα δημιουργήσει μια τεράστια αγορά γύρω από τις υπηρεσίες διαδικτύου αλλά και άλλων κλάδων της Νέας Οικονομίας γενικότερα.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ (MOBILE APPS) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μπορεί να είναι άγνωστο στους περισσότερους και όμως υπάρχουν σήμερα αρκετές Ελληνικές εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα (mobile applications) και τις προωθούν επιτυχημένα σε όλο τον κόσμο. Πολλοί επίσης είναι οι Έλληνες που ασχολούνται πλέον επαγγελματικά με την ανάπτυξη εφαρμογών κινητών τηλεφώνων (mobile applications). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 πραγματοποιήθηκε εξειδικευμένο συνέδριο (camp) όπου οι Έλληνες προγραμματιστές mobile apps μπόρεσαν και αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες μεταξύ τους.

Στην Ελλάδα λειτουργεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Τηλεφώνων (ΣΕΚΕΕ) που εκπροσωπεί 32 Ελληνικές Επιχειρήσεις με περισσότερους από 4.000 εργαζομένους. Οι 32 Ελληνικές εταιρείες του συνδέσμου (που μεταξύ άλλων αναπτύσσουν mobile applications) έχουν συνολικό κύκλο εργασιών άνω των 400 εκατ. ευρώ και παρουσία σε 40 χώρες. Οι εξαγωγές που πραγματοποιούν ετησίως αφορούν το 80% του συνολικού τζίρου τους. Σημαντικές επιδόσεις για έναν κλάδο της Ελληνικής Οικονομίας που δεν περιλαμβάνεται ακόμα στον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της χώρας. Ακολουθούν οι σχετικοί σύνδεσμοι:

Η ιστοσελίδα του Ελληνικού Mobile Application Camp που θα διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι

Σύνδεσμος Ελληνικών εταιρειών εφαρμογών κινητών τηλεφώνων

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ MOBILE ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 5ΕΤΙΑ

Οι προβλέψεις μεγεθών που ακολουθούν προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές και έρευνες και καθώς ο κλάδος τον mobile apps είναι καινούργιος παρουσιάζονται με επιφύλαξη.

∟ Η ΑΓΟΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ (MOBILE APPS)
Η αγορά εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας θα ανέλθει σε 15-18 δις δολάρια το 2012 από περίπου 12 δις δολάρια το 2011. Έως το 2015 η αγορά  αναμένεται να αναπτυχθεί εντυπωσιακά και να ανέλθει σε 25-35 δις δολάρια. Μέσω του App Store της Apple το 2015 αναμένεται να πραγματοποιείται το 20% των συνολικών εσόδων από την πώληση mobile apps.

∟ ΣΤΑ 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΕΞΥΠΝΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ (SMARTPHONES) ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟ 2014

Οι χρήστες smartphones (κινητά / υπολογιστές) αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, και σε λίγα χρόνια, ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου εμπορίου θα αποτελεί πράξη παραγγελιοληψίας μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο τεχνολογίας smartphone. Σημειώνεται ότι 81 εκατ. χρήστες χρησιμοποίησαν για πληρωμές το κινητό τους τηλέφωνο το 2009 ενώ 500 εκατ. υπολογίζεται ότι θα το χρησιμοποιούν το 2014. Στις ΗΠΑ το 55% των κινητών τηλεφώνων που πουλήθηκαν το 2011 αφορoύσε smartphones. Το 2015 υπολογίζεται να υπάρχουν παγκοσμίως συνολικά 1,5 δις χρήστες smartphones.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ MOBILE ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ

Η κατασκευή εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα (mobile apps) μπορεί να γίνει εύκολα και δωρεάν μέσα από το διαδίκτυο. Οι παρακάτω συνδέσεις που παρουσιάζονται προσφέρουν τη δυνατότητα για την κατασκευή απλών mobile εφαρμογών, χωρίς να απαιτείται η γνώση κώδικα HTML. Πολλά είναι τα πεδία που μπορεί να καλύψει μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου. Στην πιο απλή της μορφή, μιαmobile app θα μπορούσε να αναπαράγει τις δημοσιεύσεις ενός χρήστη στην ιστοσελίδα του ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (πχ facebook, twitter κτλ).

Κατασκευάστε μια δωρεάν εφαρμογή (mobile app) για κινητό τηλέφωνο στο appmakr.com

Κατασκευάστε μια εφαρμογή (mobile app) στο πολύ δημοφιλές Conduit.com

Κατασκευή μιας δωρεάν mobile εφαρμογής στο ibuildapp

Αν θέλετε να κατασκευάσετε μια εφαρμογή προς πώληση τότε πρέπει να διαθέτετε όχι μόνο βασικές γνώσεις προγραμματισμού αλλά και επεξεργασίας γραφικών.

Για πιο προχωρημένους, εγγραφείτε στο Apple Developer και κατεβάστε το εργαλείο ανάπτυξηςmobile εφαρμογών Xcode

∟ ΠΟΙΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΙ MOBILE APPS

Οι πλατφόρμες που αποτελούν στόχο για τους προγραμματιστές εφαρμογών κινητού τηλεφώνου (mobile apps) είναι τέσσερις:

1)      Apple iOS (iPhone και iPad apps)

2)      Google Android (Android Apps)

3)      Microsoft Windows Phone (Windows Phone apps)

4)      Blackberry (δημοφιλής συσκευή στις ΗΠΑ και τον Καναδά)

∟ ΠΩΣ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ (MOBILE APP) / TABLET PC

Οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων (mobile apps) διατίθενται σε συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μαγαζιά όπως το Apple Store, το Apps Store της Amazon και άλλα. Στις mobile εφαρμογές προστίθενται και οι εφαρμογές για iPad, μιας συσκευής που κάνει θραύση σε όλο τον κόσμο. Αυτή την στιγμή στο Apple Store υπάρχουν πάνω από 500.000 mobile εφαρμογές. Οι εφαρμογές αυτές μπορεί να αποκτούνται δωρεάν είτε να αποκτούνται μετά πληρωμής. Μια συνηθισμένη τιμή που πωλείται μια mobile εφαρμογή είναι 1 δολάριο ΗΠΑ. Τιμή που μοιάζει μικρή αλλά που μπορεί να αποφέρει έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων στον δημιουργό της. Σημειώνεται ότι από την στιγμή που θα δηλώσετε την εφαρμογή σας πρέπει να περιμένετε περίπου 2 εβδομάδες μέχρι να δημοσιευτεί στο Apple Store.


Διάθεση εφαρμογών κινητού τηλεφώνου στο Apple Store
Διάθεση εφαρμογών κινητού τηλεφώνου στο Amazon App Store

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ (MOBILE APPS) ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Αακολουθούν πέντε τεχνολογίες υπηρεσιών κινητών τηλεφώνων που μεταξύ άλλων θα εμφανίσουν μεγάλη ζήτηση στο μέλλον:

1. Μεταφορά Χρημάτων μέσω SMS (Money Transfer):

Η υπηρεσία αφορά την αποστολή χρημάτων μέσω μηνυμάτων SMS. Όπως και στις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, η υπηρεσία θα έχει απήχηση και θα εφαρμοστεί περισσότερο στις αναπτυγμένες αγορές (ΗΠΑ, Ιαπωνία και Δυτική Ευρώπη)

2. Διαφημίσεις μέσω κινητού (Mobile Advertising):

Η μέθοδος του mobile advertising θα χρησιμοποιηθεί έντονα στο μέλλον τόσο με σκοπό την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών όσο και για άλλους σκοπούς όπως η πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών για σημαντικά θέματα.

3.Παρακολούθηση της υγείας μέσω κινητού (Μobile Ηealth Μonitoring):

H παρακολούθηση της υγείας μας μέσω κινητών τηλεφώνων βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο εφαρμογής. Τα επόμενα χρόνια όμως και καθώς οι δυνατότητες για την επικοινωνία μέσωreal-time-video θα αυξάνονται, ο κλάδος θα αρχίσει να αναπτύσσεται ραγδαίως κυρίως από διάφορους οργανισμούς περίθαλψης.

4. Μουσική μέσω κινητών (Mobile Music):

Ήδη εκατομμύρια είναι οι χρήστες που αγοράζουν μουσική μέσω των κινητών τηλεφώνων. Τα επόμενα έτη αναμένονται νέα καινοτόμα μοντέλα κινητών τηλεφώνων εξειδικευμένα σε αυτό τον τομέα. Μεγάλη εξέλιξη αναμένεται να εμφανίσουν και οι σχετικές δέσμες υπηρεσιών που θα προσφέρονται.

5. Υπηρεσίες μέσω GPS (Location-Based Services):

Οι υπηρεσίες αυτές θα έχουν χρήση τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) όσο και σε άλλες εφαρμογές που κάνουν χρήση των τεχνολογιών GPS. Η τεχνολογία LBS χρησιμοποιείται στα social media από σήμερα.

Η αγορά των εφαρμογών κινητών τηλεφώνων (mobile apps) βρίσκεται σε φάση ταχείας ανάπτυξης και δεν αναμένεται να εισέλθει σε ωρίμανση πριν από τουλάχιστον το 2015. Οι επενδύσεις σε αυτόν τον κλάδο της Νέας Οικονομίας κοστίζουν ελάχιστα και μπορούν να αποφέρουν μεγάλες οικονομικές αποδόσεις.